X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Windows Ve Linux İşletim Sistemi Arasındaki Farklar

Windows ve Linux işletim sistemi arasındaki farklar bilgisayar sistemlerinin kullanım amacına göre seçilmesini sağlar. Windows işletim sistemi 1985 yılında ilk sürümü ile piyasaya sürülmüştür. Microsoft tarafından geliştirilmiştir ve tüm dosyaları, görselleri masaüstü ara yüzünde gösteren işletim sistemidir.

Linux işletim sistemi, 1991 yılında Unix tabanlı ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olarak geliştirilmiştir. Kullanıcılar, kod değişiklikleri yaparak, sistem üzerinde düzenlemeler yapabiliyor. İki işletiş sistemi arasındaki fark, kullanım yerleridir.

Windows kişisel bilgisayarlarda kullanılırken, Linux daha çok sunucularda kullanılıyor. Linux işletim sistemi, oyun konsolları, mobil cihazlar, video kayıt cihazları, kamera gibi cihazlarda daha çok tercih ediliyor.

Windows İşletim Sistemi Nedir?

Windows işletim sistemi, Microsoft tarafından geliştirilen işletim sistemleri ailesi olarak tanımlanır. Farklı sürüm ve versiyonları ile masaüstü ve sunucu kullanımlarına göre işletim sistemi seçenekleri sunuyor. Windows işletim sistemleri 1985 yılında piyasaya sürüldükten sonra sürekli geliştirmeler yapılmış ve ihtiyaca göre seçenekler sunulmuştur.

Her yaşta kullanıcılar, bilgi seviyelerine göre Windows işletim sistemlerini rahatlıkla kullanabiliyor. Yüzlerce çalışan tarafından geliştirilen işletim sistemi için Microsoft tarafından ücretli destek hizmetleri sunuluyor. İşletim sistemi, yüksek performanslı donanıma sahip cihazlarda çalışabiliyor.

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Linux işletim sistemi, Linus Torvalds tarafından, açık kaynak kodlu olarak Unix tabanlı olarak geliştirilmiştir. Özgür yazılım çalışmaları ile geliştirilen yazılım ürünlerinin ücretsiz dağıtımını sağlar. Ücretli satılan Linux işletim sistemleri, Windows işletim sistemlerine göre daha ucuzdur.

Dünyanın her yerindeki milyonlarca geliştirici, Linux işletim sistemini geliştirme çalışmaları yapabiliyor. İnternet dünyasında, virüs saldırılarına karşı en güvenli işletim sistemi, linox işletim sistemleridir. Tüm donanımlara kolay optimize edilir ve çalıştırılır. Tüm dilleri destekliyor. Kullanıcılar, açık kaynak kod sisteminden faydalanarak istedikleri kodu değiştirebiliyor.Windows Ve Linux İşletim Sistemi

Windows İle Linux Arasındaki Fark

İşletim sistemlerinin yazılım tabanları ve kurulum yapılabilecekleri donanım gereksinimleri aralarındaki farkların görülmesini sağlıyor.

Windows işletim sistemi ile Linux işletim sistemi arasındaki farkların bazıları şunlardır:

  • Linux, açık kaynaklı, Windows ise ticari kaygıları olan işletim sistemidir.
  • Linux kaynak kodlarına erişim yapılabilir, Windows kaynak kodlarına erişim yoktur,
  • Windows kullanıcı bilgilerine ihtiyaç duyarken, Linux kullanıcı bilgilerine ihtiyaç duymaz ve toplamaz,
  • Linux işletim sistemi, siber saldırı olaylarına karşı Windows işletim sisteminden daha güvenlidir,
  • Linux, kurumsal firmalar tarafından güvenlik amaçlı işletim sistemi ve sunucularda kullanılıyor. Windows daha çok iş kullanıcıları ve oyuncular tarafından kullanıyor.

Firmalar, sunucu sistemlerinde tüm verilerini topladıkları için sistemin daha güvenilir olmasını sağlamaya çalışıyor. Bunun için virüs yazılımlarına karşı güvenli olan Linux işletim sistemini tercih ediyor.

Linux İşletim Sisteminin Avantajları

Her işletim sisteminin avantajları ve dezavantajları vardır.

Linux işletim sisteminin avantajları şunlardır:

  • Ücretsiz kullanım,
  • Hızlı geliştirme,
  • Tüm donanım sistemlerine uyumluluğu,
  • Disk alanında tasarruf sağlaması,
  • Özgür yazılım olması,
  • Kaynak tasarrufu sağlaması,

Linux işletim sistemini kullanmak isteyenler, ücretsiz olarak indirebiliyor ve kullanmaya başlayabiliyor. 32 bit ya da 64 bit sürümlerine internet üzerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Linux İşletim Sistemi Neden Kullanılır?

Windows ile Linux arasındaki farkları karşılaştıranlar, yapacakları işlemlere göre tercihlerini yapabilecektir. Linux işletim sisteminin neden kullanılması gerektiğini inceleyenler, ücretsiz ve açık kaynaklı, daha güvenilir olduğu konusunda bilgi sahibi olduklarında tercihlerini yapmaya başlıyor.

Linux işletim sistemleri, sürekli çalışmak ve yüksek performans sergilemesi gereken sunucu sistemleri için en ideal işletim sistemidir. Eski donanımlar üzerinde de çalışabildiği için kolaylıkla yüklenebilir ve kullanılmaya başlanabilir. Bu ve daha fazla özelliği, Linux işletim sisteminin neden kullanılması gerektiğini göstermeye yeterlidir.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(214 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)
Top