Linux sistemleri hakkında bilgi sahibi olanlar, ubuntu 20.04 yeni kullanıcı ekleme işlemlerini basitçe yapabiliyor. Yeni kullanıcı ekleme işlemleri, grafiksel ara yüz ya da terminal üzerinden komutlarla yapılabilir. Yeni bir sistem oluşturulduğunda, ilk önce root hesabına erişim hakkı verilir. Root kullanıcısı, sistemi tamamen kontrol edebilir.
Yeni kullanıcılar eklemek ve kullanıcılara bazı görevleri atamak, sistem yönetimi için önemlidir. Root kullanıcısı olarak giriş yapanlar, “adduser newuser” komutu ile yeni kullanıcılar oluşturabilecektir. Sudo ayrıcalıklarına sahip kullanıcılar, “sudo adduser newuser” komutu ile yeni kullanıcılar ekleyebilir.
Sistem yönetici yetkisine sahip olanlar, yeni kullanıcı ekleme işlemlerini, terminal üzerinden basitçe yapabilecektir. Yeni kullanıcı oluşturmak için “sudo adduser yeni_kullanici_adi” komutu yazılır. Bu komut yazıldığında, eklenecek yeni kullanıcı için kullanıcı bilgilerini girme ve parola belirleme adımlarına yönlendirilir.
Kullanıcı bilgileri ve parola bilgileri yazıldıktan sonra yeni kullanıcı eklenmiş olur. Bu şekilde sisteme istenildiği kadar kullanıcı eklenebilir. Yeni kullanıcıya sudo yetkisi isteğe bağlı olarak verilebilir. Bunun için “sudo usermod –aG sudo yeni_kullanici_adi” sudo komutu kullanılır ve kullanıcının, sistem yönetici yetkisine sahip olması sağlanır.
Ubuntu işletim sisteminde yeni kullanıcı ekleme işlemlerinin farklı yöntemlerle yapılabiliyor olması kullanıcılara işlem kolaylığı sağlıyor.
Grafik arayüzle yeni kullanıcılar eklemek isteyenlerin izleyecekleri yol şudur;
Bu işlem adımlarını uygulayanlar, yeni kullanıcı eklemiş olur ve yeni kullanıcılarda eklemeye devam edebilir.
Terminal ya da grafik arayüzü üzerinden yeni kullanıcı ekleme işi tamamlandığında, yeni kullanıcı girişi yapılarak, işlemler test edilebilir. Oluşturulan yeni kullanıcı hesabı ile giriş yapmak için “ssh bucuncu@localhost” komutu kullanılır. Giriş işlemleri yapıldığında, kullanıcı şifresini değiştirmek isteyenler, “sudo passwd bucuncu” komutu kullanılır. Komut sistemi ile şifre değişikliğinin gerçekleşmesi için yeni şifrenin iki defa girilmesi gerekiyor.
Ubuntu sisteminde, yeni eklenecek olan kullanıcıların sudo grubuna eklenmesi, kullanıcının tam yetkiye sahip olmasını sağlayacaktır. Yeni eklenin kullanıcının hangi kullanıcı grubunda olacağı “groups newuser” komutu ile belirlenir.
Usermod komutu, sudo ayrıcalıklarının kullanılmasını sağlar. Yeni kullanıcı eklemek için root ya da sudo kullanıcısı olarak oturum açanlar, sudo grubuna yeni kullanıcılar ekleyebilecektir. Kullanıcının sudo grubuna eklenebilmesi için “visudo” komutu kullanılabiliyor. /etc/sudoers dosyasını açanlar, kullanıcı ayrıcalıklarını belirlemeye başlayabilir.
Bu komutlar ile tam sudo ayrıcalığı verilecektir. İşlemler tamamlandıktan sonra dosya kaydedilir. Kayıt için CTRL+X tuşlarına basılır, sayfa kapatılır, sonra Y tuşuna ve Enter tuşuna basılarak yapılan işlemler onaylanır.
Kullanıcı ekleme ve silme işlemleri için komut sistemi kullanılabiliyor. Eklenen kullanıcılara ihtiyaç kalmadığında, eski hesaplar silinebiliyor. Silme işlemleri için root olarak giriş yapmak ve “deluser newuser” komutunun çalıştırılması gerekiyor.
Sudo ayrıcalıklarına sahip kullanıcı olarak oturum açmış olanlar, silme işlemlerinde “sudo deluser newuser” komutunu kullanabiliyor. Kullanıcı bilgilerini ana dizinden silmek için root oturumu üzerinden “deluser –remove-home newuser” komutu yazılır.
Silinmek istenen kullanıcıya sudo ayrıcalıkları tanınmış ise silme işlemi için şu komutlar kullanılır;
Bu komutlar, aynı isimle oluşturulan yeni kullanıcılara, yanlışlıkla sudo yetki tanımlamalarının yapılmasını da önleyecektir.
Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,
Bir Destek Talebi Oluşturun.