Günümüz gelişen teknolojileri sayesinde kurumsal veri merkezlerinin favori sunucusu olan sanal sonucu adeta fiziksel sunucuları gölgede bırakarak akıllara sanal sunucu nedir? fiziksel sunucudan farkı nedir? sorularını getirmeyi başardı. Fakat durum her ne kadar bu şekilde gözükürse gözüksün hem sanal sunucunun hem de fiziksel sunucunun ideal kullanım alanları ve yararları kullanıcılar için farklılıklar gösterebiliyor.
Fiziksel sunucu tek bir işletim sistemi ile çalışır ve böylece sunucu donanımı ile doğrudan olarak etkileşime girer. Bu sebepten dolayı sunucuya yüklenen program uygulama ile uyumlu olmalıdır. Sanal sunucu ise işletim sisteminden bağımsız olarak çalışır ve kendi işletim sistemini çalıştırabilir.
İşlemci, ana kart, bellek ve IO denetleyicilerine sahip olan donanımlar fiziksel sunuculardır. Bu sunucular donanımı sanallaştırmaktan çıkarıp direkt olarak işletim sistemi tarafından kullanmaktadır.
Oluşturulan herhangi bir işletim sisteminin bir tane bile örneğini çalıştırmak için muhakkak fiziksel sunucuya başvuru yapılması gerekmektedir. Bakıldığı zaman linux, windows ya da herhangi bir işletim sistemini çalıştırmak için fiziksel sunuculara ihtiyaç duyulduğu görülür.
Sanal makine olarak da adlandırılabilen sanal sunucu ,fiziksel sunucunun tamamen yazılım tabanlı temsilcisi olarak ifade edilebilmektedir. Hipervizör yani bellek, ağ kaynakları, depolama gibi sanal makinelere atanan bir tekniktir. Bu teknik işletim sistemi üzerinden değil de direkt olarak sunucunun donanımı üzerinden çalışmaktadır.
Sanal sunucular ek olarak bir yalıtım düzeyine sahiptirler ve hipervizör adı verilen teknik üzerinden bağımsız bir şekilde işletim sistemini çalıştırabilmektedir. Kısacası bakıldığı zaman fiziksel bir makine göz önüne alındığında hangi amaca sahip olursa olsun birçok sanal makineye bölünebildiği görülebilmektedir.
Dedicated sunucu yani fiziksel sunucu ve VDS, VPS olarak da bilenen sanal sunucu arasında bakıldığı zaman birçok farklı özellik bulunmaktadır.
Bunlar kısaca sıralandığında ise;
Tüm bunlar dışında ise işletmeciler dilerse bulundukları yerden sanal sunucuları çalıştırarak bulut yedekleme yetkisini kullanabilmekte veya olabildiğince uzak bir yerde bulunan sağlayıcılardan bile hizmet alabilmektedir.
Sunucu konsolidasyonu sanal sunucuların benimsenmesinde en büyük etken olmayı başarmıştır. Herhangi bir işletme 10 ile 15 sunucuya ihtiyaç duyduğu zaman tek bir fiziksel sunucu üzerinden 10 ile 15 sanal makineyi çalıştırma şansına sahip olabilmektedir. Sanal sunucunun ikinci en büyük faydası ise pratik oluşudur.
Sanal sunucuda yer alan işlemler, fiziksel sunucuya oranla çok daha hızlı bir şekilde ilerlemektedir. (Yük devretme, felaket kurtarma, geri yükleme veya yeniden yerleştirme gibi işlemler) BT kullanıcılarına ihtiyaç duymadan günümüz şartlarında sanallaştırmayı kullanmak mümkün. Böylelikle hizmet kesintisi olmadan donanımlar rahatlıkla değiştirilebilir ve mevcutta yer alan tüm donanımlar dengelenir darboğazları sorununu ortadan kaldırılabilir.
Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,
Bir Destek Talebi Oluşturun.