X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Plesk Panel Nedir Nasıl Kurulur?

Plesk Panel

Kod yazarak kolaylıkla kurulumu yapılabilen plesk panel web hostingin yönetimi için kullanılır. Ayrıca panel windows kullanıcıları için geliştirilmiştir ve kullanıcılar web sunucu yöneticilerine kolaylıkla erişim sağlayabilirler. Panelin kurulumu yapılırken mutlaka ihtiyaçlar belirlenmelidir. Öncelikler ve ihtiyaçlar belirlendikten sonra kurulum yapılarak kullanıcılar plesk panel'e güvenli bir şekilde erişim sağlayabilirler.

Kurulum Nasıl Yapılır?

Windows kullanıcılarında hem web sitelerinin hem de veri dosyalarının yönetimini sağlayan panel kurulumu için gerekli adımlar:

  • Kullanıcıların ilk olarak yapması gereken adım ssh bağlantı ayarlarıdır,
  • Ssh bağlantısı yapıldıktan hemen sonra sunucu güncellemeleri yapılır,
  • Sunucu güncelleme adımının hemen ardından gerekli olan kurulum dosyaları indirilir,
  • Kurulum dosyası indirildikten hemen sonra dosyadaki adımlar incelenerek panel kurulumu gerçekleştirilir,
  • Panel kurulumu gerçekleştirildikten hemen sonra ise ayarlamalar yapılır,
  • Ayarlamaların ardından lisans anahtarı eklenir,
  • Lisans anahtarı eklendikten hemen sonra ise en önemli adımlardan biri olan güvenlik yapılandırılması tamamlanır.

Gerekli adımlar izlenerek yapılan panel kurulumundan sonra kullanıcılar hem sunucular için kontrol işlemlerine hem de arayüz üzerinde var olan işlem seçeneklerine daha kolay bir şekilde erişim sağlayabilirler.

Ssh Panel Bağlantı Kurulumu Nasıl Yapılır?

Panel kurulumu için gerekli olan ilk adım ssh bağlantısının kurulmasıdır. Ssh bağlantısı sayesinde kullanıcılar uzakta bulunan sunucularla kolay bir şekilde bağlantı kurabilirler. Ssh kurulumunda en çok tercih edilen sistemler arasında ise terminal, putty ve mobaxtrem bulunur. Bu sistemler arasından ise putty işletim sistemi windows için en uyumlu olanıdır.

İşlem adımlarında ise ilk olarak kimlik doğrulama gerçekleştirilir. Kimlik doğrulamanın hemen ardından kullanıcı adı ve şifre belirlenir. Belirlenen şifre ve kullanıcı adından hemen sonra kullanıcılar sunucuya erişim sağlayabilir. Panel kurulumunu ssh üzerinden yapan kullanıcılar bundan sonraki tüm adımlar için ssh işletim sistemlerini kullanma imkanına da sahiptirler.

Plesk Panel

 

 

Plesk Panel, farklı işletim sistemleri üzerinde kurulum yapabileceğiniz popüler bir web hosting kontrol panelidir. İşte Plesk Panel'in Windows ve Linux tabanlı işletim sistemleri için hızlı kurulum adımları:

1. Windows İçin Plesk Kurulumu

Adım 1: Sunucu Hazırlığı

  • Windows Server 2012 R2, 2016, 2019 veya 2022 işletim sistemlerinden birini kullanıyor olmalısınız.
  • Sunucunuzda gerekli güncellemeleri yapın ve RDP (Remote Desktop Protocol) ile sunucunuza bağlanın.

Adım 2: Plesk Installer İndirme

Adım 3: Kurulumu Tamamlama

  • Kurulum sihirbazını takip ederek, gerekli bileşenleri seçin (Web Hosting, Mail Server, Database vb.).
  • Lisans anahtarınızı girin veya deneme sürümünü kullanın.
  • Kurulum tamamlandıktan sonra Plesk panele web tarayıcınız üzerinden https://your-server-ip:8443 adresinden erişebilirsiniz.

2. Linux İçin Plesk Kurulumu

Adım 1: Sunucu Hazırlığı

  • CentOS 7/8, AlmaLinux 8, Ubuntu 18.04/20.04, Debian 9/10/11 gibi bir Linux dağıtımı kullanıyor olmalısınız.
  • Sunucunuza SSH ile bağlanın ve gerekli güncellemeleri yapın.

Adım 2: Plesk Installer İndirme ve Çalıştırma

Adım 3: Kurulumu Tamamlama

  • Komutu çalıştırdıktan sonra, Plesk Installer menüsünde "Install or Upgrade Product" seçeneğini seçin.
  • Kurulacak bileşenleri seçin ve kurulumu başlatın.
  • Kurulum tamamlandıktan sonra Plesk panele https://your-server-ip:8443 adresinden erişebilirsiniz.

3. Cloud veya VPS Ortamları için Plesk

  • Çoğu bulut sağlayıcısında (AWS, Azure, Google Cloud) veya VPS sağlayıcısında Plesk'i doğrudan kurulu olarak sunan imajlar mevcuttur. Bu imajları seçerek otomatik kurulum yapabilirsiniz.

Bu adımları takip ederek Plesk Panel'i işletim sisteminize uygun şekilde kolayca kurabilirsiniz.

 

Panel Kurulum Dosyası ve Kurulum İşlemleri

Panel için kurulum dosyası gerekli firmanın web sitesinden kolay bir şekilde indirilebilir. İndirme İşlemi gerçekleştirildikten sonra kullanıcılar firmanın resmi web sitesinden indirme adımlarına ulaşım sağlayabilirler.

Kullanıcılar gerekli adımları takip ederek kurulum sürecini bu adımlarla devam ettirebilirler. Kullanıcılar kurulum aşamasında panel üzerinden kurulum için gerekli olan scripti çalıştırma imkanına sahiptirler. Kullanıcılar bu scripti plesk-instellar şeklinde görebilirler ve gerekli adımlar burada gösterilir.

Aynı zamanda kullanıcılar bu script içinde olan seçenekler arasından kendileri için en kolay olanı bularak kurulum işlemlerini tamamlama şansına sahiptirler. Ayrıca kurulum işlemleri yapılırken gerekli olan bileşenler seçilir. Kurulumdan verimlilik alınması için kurulum sırasında kullanıcılara bazı bileşenler önerilir. Kullanıcılar önerilen bu bileşenlerden herhangi birini seçerek kurulum tamamlanabilir.

İlk Ayar İşlemleri Nasıl Yapılır?

Panel kurulumu gerçekleştirildikten sonra panele erişim rahat bir şekilde sağlanabilir. Panele erişim ise web tarayıcıları üzerinden yapılabilir ve ilk ayarlamalar bu aşamada yapılmaya başlanır. Panel erişimi için https//;8443 kullanılır.

Kullanıcılar oturumu açmak için ise bir şifre ve kullanıcı adı belirmelidir. Şifre ve kullanıcı adı belirlendikten sonra kullanıcılar panele erişim sağlayabilirler. İlk ayarlar kısmında ise dil ve temel ayarla bulunur. Kullanıcılar bu ayarlamaları yaptıktan sonra paneli kendi istekleri doğrultusunda özelleştirebilirler.

Aynı zamanda kullanıcılar ayarlar üzerinden panel için lisanslandırma da yapma imkanına sahiptir. Lisanslandırma panelin kullanılması için en önemli adımların başında gelir. Lisanslandırma işlemi yapıldıktan hemen sonra kullanıcılar panel üzerinde bulunan tüm özellikleri kullanabilirler.

Panel Güvenlik Yapılandırmaları

Güvenlik yapılandırmaları ayarlar kısmında ek yapılandırma olarak görünür. Kullanıcılar lisanslandırma işlemini tamamladıktan sonra dilerlerse ek yapılandırma kısmından güvenlik yapılandırması da yapabilirler.

Güvenlik yapılandırmalarında güvenlik duvarı ayarlamaları, ssl sertifikası ve lp kontrol erişimleri bulunur. Ek yapılandırma üzerinden güvenlik yapılandırması yapan kullanıcılar sunucu ile ilgili işlemleri daha güvenli bir şekilde yapabilirler. Aynı zamanda ssh üzerinden yapılan güvenlik yapılandırmaları kullanıcılara çok daha iyi bir kontrol paneli sağlar.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(168 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)
Top