Bulut bilişim sistemleri günümüzde son derece büyük öneme sahip olduğu için paas nedir? sorusu ile alakalı ayrıntılı yanıt arayanların isimlerin de sayısı ciddi anlamda artış göstermeyi sürdürüyor.
Günümüzde konu bulut bilişim sistemleri olduğunda ortaya farklı modellerin çıktığını görmek mümkündür. Bu aşamada en fazla dikkat edilmesi gereken şeyler ise modellerin her birinin özenle incelenmesidir. Yapılacak incelemeler sayesinde en etkili sonuçların elde edilmesi mümkün hale gelmiş olur.
Geliştiriciler tarafından uygulamaları geliştirme, dağıtma, test etme ve yönetme gibi gerekli olan adımların atılması, PaaS platformu ile mümkün hale geliyor. Popüler bulut sistemleri arasında yer alan PaaS’a ait olan sağlayıcılar başta altyapıyı olmak üzere veritabanlarını, web sunucularını, işletim sistemlerini ve geliştirme araçlarını en iyi şekilde yönetmeyi hedefler. Böylece geliştiriciler altyapı yönetimi ile alakalı ekstra bir uğraşa gerek olmadan tüm dikkatlerini uygulamalarına odaklama imkanına erişmiş oluyorlar.
Geliştiricilerin PaaS’ı tercih etmelerindeki başlıca etkenler şunlar;
Bu özellikler sayesinde uygulama geliştirme aşaması çok daha kolay bir hale gelmiş olur.
Diğer bir bulut hizmeti modeli olan IaaS, geliştiricilere depolama, sanal makine, ağ, depolama ve farklı bilişim kaynaklarını içerisinde barındırır. IaaS kullanan geliştiriciler, klasik olarak fiziksel bir altyapı yönetmekten ziyade sanal kaynakları kullanırlar. Böylelikle kendi sistemlerini kurarak yönetme imkanına erişmiş olurlar.
Sistem yönetimi için sıklıkla kullanılan IaaS aşağıdaki özellikleri geliştiricilere sunar;
Mevcuttaki özelliklerin kullanılması ile beraber uygulamalardan istenilen sonuçlara ulaşmak mümkün hale gelmiş olur.
PaaS ve IaaS olarak adlandırılan iki bilişim sistemi, hem çeşitli hizmet seviyeleri hem de kullanıcı gereksinimlerine göre özel olarak tasarlanmış sistemler olarak tanımlanabilirler. Uygulama ekipleri ve yazılım geliştiricileri PaaS’ı kullanırken altyapı mühendisleri ve sistem yöneticileri ise IaaS’ı tercih edebilirler.
PaaS’ta gerek uygulama katmanı gerekse altında bulunan her şey sağlayıcılar tarafından yönetilmelidir. IaaS’ta ise kullanıcılar sadece altyapıyı yönetir. Üst katmanlar ise sadece kullanıcı grubunun sorumluluğunda yer alır. PaaS’ta daha az seviyede kontrol ve daha fazla kullanım kolaylığı sağlanırken IaaS’ta ise daha fazla esneklik ve kontrol elde edilir.
Genel olarak PaaS ağırlıklı olarak geliştiricilere odaklanmış olan bir platformdur. Bundan dolayı da uygulama geliştirme ve yönetimi ile alakalı gerekli araç ve hizmetler sunulur. IaaS’a bakıldığı zaman görülebileceği üzere ise altyapı hizmetleri sunulur.
Böylece kullanıcılar başta kendi sanal makineleri olmak üzere ağ yapılarını ve depolama hizmetlerini yönetme imkanına sahip olurlar. Kullanıcılar da böylece kendi gereksinimlerine göre en iyi sonuçlara ulaşmak adına seçimlerini yapabilirler.
Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,
Bir Destek Talebi Oluşturun.