X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Linux Virtualmin Kurulumu Ve Kullanımı

Linux Virtualmin Kurulumu Ve Kullanımı

Linux virtualmin kurulumu ve kullanımı kolaydır ve birden fazla sanal sunucu üzerinde tüm işlemlerin tek bir panel üzerinden yönetilmesini sağlayabilen panellerden birisidir. Linux, açık kaynak kod sistemine sahip işletim sistemidir ve web sunucularında, güvenlik seviyesinin yüksek olabilmesi için tercih ediliyor.

Vitrualmin kontrol paneli, birden fazla web sitesini barındıran sunucularda, güçlü web yönetim paneli olarak kullanılır. Sunucular üzerinde otomatikleştirilen işlemlerin yapılması, sunucu kaynaklarının kontrolü ve web sitelerinin yönetimi için kullanılır. Kurulum ve kullanım yönergeleri tüm kullanıcıların kolay işlem yapmasını sağlar.

Virtualmin Kurulumu İçin Sistem Gereksinimleri

Linux işletim sistemi kullanan web sunucularının yönetimi için tercih edilen virtualmin panelinin kurulumu ve kullanımı, sistem gereksinimlerine göre belirlenir.

Virtualmin kurulumu için gerekli olan gereksinimler şunlardır;

  • CentOs, Debian, Ubuntu gibi Linux işletim sistemi dağılımlarından birisinin kurulu olması,
  • En az 1 GB RAM,
  • 1 Cpu,
  • En az 10 GB depolama alanı,

Bu gereksinimler tamamlandıktan sonra kurulum için belirlenen adımlar uygulanmaya ve komut sistemi ile kurulmaya başlanır.

Sunucunun Kurulum İçin Hazırlanması

Web sunucularına yapılacak olan yönetim paneli kurulumları öncesinde, sunucunun güncelleme işlemleri ile hazırlanması gerekiyor. Kurulum yapacak olan kullanıcının, sunucuya root erişim yetkisi ile giriş yapması gerekiyor.

Sunucu güncellemelerinin yapılması ve gerekli tüm paketlerin yüklü olduğundan emin olmak gerekiyor. Kurulum işlem adımlarını takip edenler, Linux işletim sistemi güncelleme komutlarını kullanabilecektir.

Virtualmin Kurulumu

Linux web sunucusuna virtualmin kurulum işlemlerinin yapılabilmesi için ilk adım, sunucuya ssh ile bağlantı yapmaktır.

“ssh root@sunucu_ip_adresi” bu komut ile bağlantılarını yapanlar, “wget http://software.virtualmin.com/gpl/scripts/install.sh” komutu ile virtualmin yükleme betiğini indirir. Sonra “sudo /bin/sh install.sh” komutu ile indirilen betiği çalıştırır ve otomatik kurulum işlemlerini devam ettirir. Kurulum tamamlandıktan sonra web tarayıcısı üzerinden yönetim paneli erişimleri yapılır.

Virtualmin Kurulum Ayarları

Komut seçenekleri ile kurulumu tamamlayanlar, tarayıcı üzerinden root bilgileri ile sunucuya ve virtualmin yönetim paneline erişim yaparlar. İlk giriş yapıldığında, temel yapılandırma ayarları için kurulum sihirbazı kullanılır.

Kurulum sihirbazı ile dns ayarları, e-posta sunucusu, güvenli ayar yapılandırmaları gibi işlemler yapılır. Virtualmin arayüzünde yer alan “create virtual server” seçeneği seçilir ve yeni alan adı eklenir. Alan adına ait dosyalar, e-posta adresleri ve veri tabanı hesapları yönetilmeye başlanır.

Linux Virtualmin Kurulumu Ve Kullanımı

Güvenlik Ayarları

Virtualmin yönetim paneli, sunucu güvenliğinin artırılmasını sağlar. Güvenlik duvarı ayarlarının yapılması için kolay işlem adımlarını gösterir. Sunucu üzerinde gerekli olmayan portların kapatılmasını, erişim kontrollerinin yapılmasını sağlar.

SSL sertifika yapılandırmaları için Let’s Encrypt gibi ücretsiz güvenlik sertifikalarının yüklenmesini ve gerekli yapılandırmaların yapılmasına yardımcı olur. Yapılacak olan bu güvenli ayarları, web sitelerinin sunucu üzerinde https protokolü üzerinden güvenli bir şekilde erişilebilir ve hizmet verebilir olmasını sağlar.

Virtualmin Kullanımı

Linux dağılımlı işletim sisteminin kullanıldığı web sunucularının yönetimi için tercih edilen virtualmin yönetim paneli kurulumu kadar kullanımı da çok kolaydır. Kurulum ve ayar işlemlerini yapanlar, otomatik yedekleme özelliği ile tüm sanal sunuculardaki web sitesi dosyalarının düzenli olarak yedeklenmesini sağlayacaktır.

Yedekleme işlemleri için farklı planlama seçenekleri kullanılabiliyor. Yapılan yedekleme işlemleri, ihtiyaç duyulduğunda, geri yükleme işlemlerinin hızlı ve sorunsuz olarak yapılmasını sağlıyor. Virtualmin panelinin kullanılması ile sunucu kaynakları izlenebilecektir.

Sunucunun disk kullanımı, ram ve cpu performanslarının izlenmesi daha kolay olacak, kullanıcılar, ona göre ayarlarını yapabilecektir. Veri tabanı performansları için virtualmin üzerinden postgreSQL ya da MySQL yapılandırmaları istenildiği şekilde optimize edilerek, sistemin en güvenli şekilde çalışması sağlanacaktır.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(24 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)
Top