X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Kendi Bulut (Cloud) Nasıl Çalışır?

bulut teknolojisi

1968 yılında tek bir bilgisayarın birden fazla kullanıcı tarafından kullanılması amacına yönelik araştırmalar sonucu ortaya çıkan kendi bulut (Cloud), zamanla gelişme göstererek daha kullanışlı hale getirilmiştir. Cloud, Türkçe’deı bulut kelimesini karşılık gelir.

Dijital altyapının her yerden erişilebilir olmasına olanak sağlayan bu teknoloji, depolama, yazılım geliştirme, müşterilere yönelik web uygulamaları gibi alanlarda sıklıkla tercih edilir. Cloud kendisi her ne kadar bulut sistem olmasa da, arka planda fiziksel sunucu ve network sistemleri de barındırır. Yönetim işlemlerini ise genellikle hizmet sağlayıcı firmalar üstlenir.

Bulut (Cloud) Teknolojisi Nedir?

Bulut (Cloud) teknolojisi, yazılımsal ve donanımsal teknolojiyi kullanır. Bu teknolojide bir veri merkezi içerisinde kabinlerde yer alan sunucu, firewaall, switch, load blancer gibi fiziksel cihazların ileri seviye haberleşme teknolojilerini kullanarak, dünyanın herhangi bir yeri ile veri alışverişini olanaklı hale getirir. Cloud teknolojis bireysel veya kurulsal kullanım amacına yönelik farklı seçenekler sunar.

Bunlar ise;

  • Hizmet için altyapı teknolojileri yani Iaas için sanal sunucu aktif edildiğinde, kullanıcı sistemi kendine göre özelleştirebilir.
  • Wordpress, Shopify, Slack gibi yazılım odaklı Saas hizmeti yazılım teknolojileri kullanılır.
  • PaaS yani hizmet içi platform teknolojilerini kullanır. Veritabanı, web server gibi belirli bir amaca yönelik çalışma sağlayabilir.

Şeklinde sıralanabilir.

Bulut (Cloud) Türleri

Amazon, Google, Microsoft gibi dünya çapından birçok firma, Cloud türünden bulut teknolojilerini son kullanıcının hizmetine sunarlar. Genel bulut sağlayıcı olarak ifade edilen bu türden hizmetler için, Public Cloud türü kullanılır. Bazı büyük firmalar kendi bulut sistemini oluşturduklarında ise, Private Cloud bulut sistemini kullanırlar.

Her iki hizmeti aynı anda kullanan firmalar ise, Hybrid Cloud bulut teknolojisini kullanırlar. Cloud teknolojisi, yazılım ve uygulamaların geliştirilmesi, büyük veri analitiği, büyük veri depolama gibi birçok alanlarda kullanılabilir. Hayata geçirilen bazı yazılım projeleri içinde, Cloud test imkanı sunar.

bulut cloud

Bulut (Cloud) Teknolojisinin Avantajları

Cloud teknolojisi, kullanıcıya herhangi bir kurulum yapmadan online bağlantı ile verilere erişim sağlayabileceği bir ortam sağlar.

Cloud teknolojisi ayrıca;

  • İşletme maliyetinden tasarruf sağlar.
  • Ekip çalışmalarını destekler.
  • Müşteri sorunlarının çözümünde kolaylıklar sağlar.
  • Güvenli yedekleme ve pratik uygulama imkanı sağlar.
  • Veri kayıplarını önemli ölçüde azaltır.
  • Ölçeklenebilir bilgi teknolojileri alt yapısı için ortam sağlar.
  • Hız ve performans gereksinimlerini büyük ölçüde karşılar.

Türünden birçok avantaj sağlar. Cloud teknolojisinde, fiziksel sistemlere göre daha az risk oluşur.

Bulut (Cloud) Server Kiralama

Bulut (Cloud) server kiraladığınızda, cPanel, Centos Web Panel, Plesk gibi yönetim panellerine erişebilir, yedekleme altyapısı ile özelleştirilebilir cloud sunucu konfigürasyonlarını kişisel tercihlerinize göre ayarlayabilirsiniz.

Sanal (Cloud) server Windows ve Linux gibi işletim sistemleri ile uyumludur. Müşteriler kendi işletim sistemlerinde değişiklik yapmadan, sanal server avantajlarından faydalanabilirler.

Google Bulut (Cloud) Platformu

Bulut tabanlı bir platform olan Google Cloud, ürünlerini müşterilerine hizmet kanalıyla sunar. Bu panelin ayrıca daha modern ve kapsamlı uygulamaların geliştirilmesi, dağıtılmasına yönelik hizmetleri de bulunur. Uygulama geliştirme alanında öncü olan Google Cloud platformu, kullandığın kadarını öde prensibi ile çalışır.

Bu da son kullanıcıya önemli avantajlar sağlar. Google Cloud Platformu ayrıca bilgi işlem, depolama, veri analizi, uygulama programı arabirimi, makine öğrenme gibi servisleri de kullanıcıların hizmetine sunar. Bilgi işlemde App Engine, Compute Engine, Kubernetes Engin teknolojisini kullanan platform, depolama işlemlerinde Cloud Storege, Cloud SQL, Cloud Datastore teknolojisini kullanır.

Kendi Bulut (Cloud) Fiyatları

Bulut (Cloud) fiyatları, ürün tercihine ve kiralama işlemini gerçekleştiren firmalara göre değişiklik gösterir. Bu türden ürünlerin fiyatları ise, kullanılan CPU, RAM, depolama alanlarına göre değişir.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(234 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)
Top