Uygulamaları konteynerler içerisinde çalıştırmaya yardımcı bir platform olarak adlandırılan docker kavramları ve docker kullanımının avantajları yazılımcılar ve kullanıcılar tarafından sıklıkla merak edilen konular arasında yer alır.
Konteynerler, uygulamanın tüm bağımlılıkları ile beraber izole bir şekilde docker tarafından çalışmasına yardımcı olur. Bu sayede tüm uygulamalar farklı sayılabilecek her sistem içerisinde sorunsuz bir şekilde çalışır.
Uygulama geliştirmek adına açık kaynaklı bir proje olarak tasarlanan docker; MacOS, Windows ve Linux gibi işletim sistemlerinde bir konteyner oluşturmak için kullanılır. Özellikle yazılımcılar tarafından uygulama projelerinin düzenlenmesi ve dağıtım sürecini yönetebilmek adına bir kolaylık sağlaması adına tercih edilir. 2008 yılında DotCloud adı ile ortaya çıkarılan Docker, PyCon’da 2013 yılında tanıtılarak yayınlanır.
Yenilikçi yazılım teknolojilerini takip eden ve uygulama geliştirme ile ilgilenen yazılımcı kimselerin tercih edeceği popüler platformlardan birisi olarak öne çıkan Docker, genel işleyiş olarak karmaşık bir yapıya sahip olabilmektedir.
Uygulamaların dağıtılması ve düzenlenmesi aşamasında aktif bir rol oynayan Docker, işletim sistemini destekleyen tüm sunuculara yüklenebilmektedir. Fakat çalışma mekanizması her sistemde farklı uygulamalar gerektirir. Windows ve Linux işletim sistemlerinde Docker kendine özgü bazı aşamalardan sonra çalışabilmektedir. Bu noktada ilk adım Docker’ın kendi internet sitesi üzerinden uygulamanın indirilmesi ile başlar.
Docker programı; uygulama geliştirme süreci ve işletim sistemi kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmak üzere tercih edilir.
Bu noktada sanallaştırma platformlarının işletim sistemlerine verdiği zararı ortadan kaldırmak adına yazılımcıların kullandığı Docker’ın sağladığı avantajlar şöyledir;
Büyük işletim sistemlerinden Linux, Windows ve MacOS’u destekleyen Docker; kullanım avantajı olarak pek çok işlemin hızlıca gerçekleştirilmesine yardımcı olur.
Docker kurulumu için izlenmesi gereken bazı adımlar bulunur. Öncelikle Docker’ın internet sitesinden gerekli olan işletim sistemine uygun programı indirme işlemi gerçekleştirilmelidir.
Sonrasında gerekli adımlar takip edilerek işletim sistemine uygun olan Docker programı seçilerek kurulum adımları tamamlanır.
Docker Engine, Docker platformunun temel bileşenlerinden birisidir ve konteynerin çalışmasını sağlayan ana motor olarak görülür. Docker imajları ise; uygulamaların çalıştırılabilir hallerini bünyesinde barındıran bileşenlerdendir.
Konteynerler hafif ve hızlı çalışır, sanal makineler gibi tam bir işletim sistemi kullanarak çalışmalarını sürdürmezler. Birden fazla Docker konteynerini çalıştırmak üzere kullanılan araçlardan birisi olan Docker Compose, tek bir komut ile başlatılabilir.
Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,
Bir Destek Talebi Oluşturun.