X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

DNS Nedir? DNS Server Kurulumu

dns nedir?

İnternetin temel taşlarından olan dns nedir? Dns server kurulumu hakkında bu yazımızda bilgiler vereceğiz. Çoğu kişi DNS hakkında yeteri kadar bilgiye sahip değildir. Açılımı Domain Name System olan DNS, internette bulunan bir kaynağın, sitenin veya hizmetin IP adresini alan adıyla eşleştirmek için kullanmış olduğu bir sistemdir. Bir siteye erişmek istediğinizde, tarayıcıya sitenin adını yazdığınızda DNS tarafından bu ad IP adresine dönüştürülür. Bu şekilde sunucuya yönlendirir.

DNS Nasıl Kurulur?

Kendi DNS sunucunuzu kurmak büyük ölçekli bir işletme ve ağ için son derece önemlidir.

DNS sırasıyla şu şekilde kurulur;

  • Öncelikle kullanacağınız işletim sistemini belirlemelisiniz. Linux tabana sahip olan sistemler, popüler DNS sunucu yazılımlarını destekler.
  • Tercih ettiğiniz işletim sistemine uygun olan DNS yazılımını indirmeniz ve sonrasında kurulumu yapmanız gerekiyor. Kurulumun yapıldığı sırada temel yapılandırma adımlarını takip edin.
  • Sunucuyu yapılandırmak için ihtiyaç duyulan dosyaların düzenlemesini yapın. Bu dosyalar genel olarak alan adlarına ve IP adreslerine yönlendirir.
  • DNS sunucusunu korumak için ihtiyaç duyulan güvenlik önlemlerini alın. Güvenlik duvarı ayarlarını yapmak, güvenlik güncellemesini düzenli olarak kontrol etmek için güçlü parolalar kullanın.
  • Kurulumu bitirdikten sonra, sunucunun doğru ve iyi bir şekilde çalıştığından emin olun. Bunun için testler yapın. Sunucuyu düzenli bir şekilde izleyin.

Görmüş olduğunuz gibi DNS kurulumu bu şekilde yapılıyor.

DNS Nasıl Çalışır?

Hiyerarşik bir yapıda çalışan DNS’nin en üstünde kök DNS sunucuları vardır. Bu sunucular bütün alan adı uzantılarına yönlendirme yapar. Sonrasında, ikinci basamakta ülke koduna sahip olan ve üst düzey alan adı sunucuları vardır. En sonda da belli bir alan adına ait olan İP adresleri saklayan ve talebe göre bu bilgileri sağlayan ad sunucuları bulunur.

dns nedir?

DNS Neden Değiştirilir?

Yaşadığınız coğrafyadan dolayı kısıtlama getirilen bir içeriğe ulaşmak için IP adresinizi VPN ile değiştirebilirsiniz. Buna benzer olarak, DNS’nin maskelerini değiştirmek konumumuzu değiştirir. VPN bağlantınızı farklı bir bölgeden yeniden yönlendirir. DNS ise sunucuya farklı bir konumda olduğunu söyler. VPN şifreleme özelliği ile daha iyi bir gizlilik sağlar. Bu durum bağlantının yavaşlamasına sebep olabilir.

DNS’yi şu durumlardan dolayı değiştirebilirsiniz;

  • Konumunuzla sınırlı olan içeriğe erişmek için,
  • İnterneti hızlandırmak için,
  • Çocuklarınızı koruma altına almak ve güvenli web taramasını denemek için,
  • Ek güvenlik özellikleri ile üçüncü taraf DNS sunucuları ile cihaz ve verileri koruma altına almak için

DNS’yi değiştirmek isteyebilirsiniz.

DNS Sunucumu Nasıl Bulabilirim?

Kullanmış olduğunuz DNS sunucusu internete bağlandığınız zaman ağ sağlayıcı tarafından otomatik bir şekilde kurulumu yapılır. Hangi DNS sunucusunun birincil ad sunucusu olduğunu görmek ağ bağlantınız ile ilgili bilgileri oluşturabilecek web yardımcı programları vardır. Bu programlar sayesinde DNS sunucuları dahil çok sayıda bilgiye ulaşabilirsiniz.

DNS’nin Geçmişi

İnternet ilk çıktığı zamanlarda insanların belirli IP adreslerinden, bilgisayarda yarışması oldukça kolaydı. Ama zaman içinde internet ağı büyümeye başladıkça uzun sürmedi. Bir siteye ulaşmak için tarayıcıya IP adresi yazmak şimdilerde hâlâ mümkün.

Ama insanlar kolay hatırlanabilen kolay kelimelerden meydana gelen adres kullanmanın çok daha mantıklı olduğunu düşünüyor. Mesela internet sitesinin adı .com.tr. 70’li yıllarda ve 80’li yılların başında bu tür isim ve adresler HOSTS.TXT isimli metin dosyasında interneti olan her bilgisayarın ana listesini tutan Elizabeth Feinler tarafından atanırdı.

İnternetin gelişimi ile birlikte bu durumun üstesinden gelinemedi. 1983 yılında araştırmacı Paul Mockapetris bu sorunun üstesinden gelmek için görev başı yaptı. Bunun sonucunda DNS’yi ortaya çıkardı. O günden bu güne kadar değişim gösterse de DNS hala eskisi gibi çalışıyor.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(245 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)
Top