X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Aapanel Nedir? Kurulum Komutları ve Özellikleri

Aapanel Nedir?

Aapanel, temiz ve anlaşılır arayüzü ile gelişmiş sunucuların yapılandırıp ayarlanmasına ve çeşitli web sitelerinin barındırılmasına olanak sağlayan bir web kontrol paneli çeşididir. Çoğunlukla Linux işletim sistemi üzerinde çalışsa da farklı işletim sistemlerinde çalışan çeşitleri de mevcuttur.

Aapanel, web sitelerini düzenli tutmak ve kontrol etmek isteyenler için tasarlanmış bir hosting kontrol yazılımıdır. Aapanel'in kullanımı ve kurulumu ise oldukça basit ve pratiktir. Aapanel'in sahip olduğu web sitelerinin yönetimi, veritabanı oluşturma, SSL sertifikalarını yönetme gibi temel özellikler ücretsizdir. Ancak ek ve gelişmiş özelliklerin bazıları ücretlidir.

Aapanel'in Özellikleri

Aapanel, sahip olduğu birçok farklı özelliğiyle yeni kullanıcıların ve internet sörfçülerinin ilgisini çekiyor. İnternet aleminin en çok tercih edilen web kontrol panellerinden biri olan Aapanel, kullanıcılarına kullanımı ücretsiz ve açık kaynaklı bir kontrol paneli görevi görür. Basit ve kullanışlı arayüzü sayesinde SSH(Secure Shell) komutları olmaksızın pek çok işlem gerçekleştirilebilir.

CentOs, Debian, Fedora, Almalinux gibi birçok yazılımı destekleyip back up(yedekleme) sistemi sayesinde yedekleme ve depolama alternatifleri ile Google Drive, Google Cloud, Amazon S3, FTP veya başka bir web sunucusundaki hesapları yedekleyebilir.

Sitelerin FTP ve SSH bağlantılarını değiştirebilir ya da iptal edebilir. Ağ protokolüyle giriş yapan şahısları tespit etmek için kullanıcısına alarm ve e-posta gönderir. Aapanel'in geniş dosya yönetimi seçenekleri sayesinde büyük boyutlu dosyalar kompres yapılıp dışa aktarılabilir veya unkompres yapılarak içe aktarılabilir. Desteklenen zip., rar., gz., tar., dosya tipleriyle dosya sistemi tıpkı bulut paylaşım sistemi görevi görür.

Aapanel, kullanıcılarına ücretsiz WAF ve SSL hizmeti sunarak Aapanel kendi içinde ücretsiz bir uygulama mağazasına sahiptir. Bu sayede herhangi bir modül çalıştırılıp aktif edilir. Açık kaynak kodlu, özelleştirilmesi ve kullanımı kolay olduğundan Phyton ve Docker projeleri oluşturulup yedeklenebilir.

Aapanel, kullanıcının e-postalarını düzenlemesini, yönetimini ve yedeklemesini sağlar ve Aapanel sahip olduğu SSL sertifikası, Anti-DDoS gibi güvenlik araçları sayesinde bilgilerin güvende kalmasını sağlar. Geniş işletim sistemi çeşitliliği sayesinde çeşitli Linux sistemleriyle uyumludur. Diğer Linux sistemlerine entegre edilebilir.

Aapanel Kurulum Komutları

Aapanel'in kurulumu oldukça basittir. Öncelikle kullanılacak olan sistemin güncel olup olmadığından emin olunur. Bu işlem sunucunun daha güvenli ve hızlı olması için gereklidir. Eğer güncel değilse CentOS, Debian ve Ubuntu için "yum update", "apt-get update" komutu girilir. Komutu girdikten sonra ekrana bilgi ve onay metni çıkacaktır. Komut alanına "y" yazarak onaylanır. İşlem bitene kadar beklenilir ve sıradaki işleme geçilir.

Ardından panel dosyaları indirilir. İndirme işlemi birkaç saniye sürer. Sonrasında ekrana "Do you want to install aaPanel?" sorusu çıkacak. Aynı şekilde ekrana "y" girip enter tuşuna basılarak onay verilir. Bu işlemin ardından kurulumun kendisi otomatik olarak kurulacak. Kurulum, mevcut sunucunun özelliğine bağlı olarak birkaç dakika sürecektir.

Kurulum sonunda verilen URL adresi, kullanıcı adı ve şifre kullanılarak tarayıcıda giriş yapılır. Giriş yapıldıktan sonra LAMP ve LNMP ayarları ve seçenekleri belirecek. Bundan sonra kullanıcı için uygun olan kurulum seçenekleri işaretlenir ve kurulum işlemi başlatılır. Kurulum yaklaşık yarım saat sürer.

Bu işlem bittiğinde, bilgisayarda Aapanel'in kurulumu tamamlanacaktır. Kurulumun tamamlanmasının ardından tercihe göre web sitesi oluşturulabilir, güvenlik ayarlamaları yapılabilir ve SSL kurulabilir.

Aapanel Üzerinden SSL Sertifikası Nasıl Kurulur?

SSL sertifikası, bir web sitesinin kullanıcılar için güvenli olup olmadığını belirten dokümanlardır. Sunucu IP adresiyle Aapanel'e giriş yapılarak sol menüde "SSL" seçeneğine tıklanarak sertifikası SSL sertifikası menüsü açılır. "Let's Encrypt" veya manuel olarak sertifika oluşturulur. Sonrasında erekli alanlar doldurulup kurulum tamamlanır. Kurulumun tamamlanmasının ardında tercih edilen güvenlik seçenekleri ayarlanır ve kullanıma hazır hale getirilir.

Aapanel Nedir?

Aapanel Üzerinden Yeni Bir Web Sitesi Nasıl Oluşturulur?

Aapanel'e kullanıcı girişi yapıldıktan sonra sol menü üzerinden "Website" seçilir. Ardından "Add Site" seçeneğine tıklanır ve siteyle ilgili bilgiler doldurularak yeni site eklenir. Hemen ardından alan, dizin ve diğer bilgiler girilir ve site oluşturulur.

Aapanel ile web siteleri kolaylıkla düzenlenebilir ve yönetilebilir. Aapanel sunduğu basit ve kullanışlı arayüzüyle hizmetiyle ve gelişmiş güvenlik ayarlarıyla kullanıcıların alternatif web sunucu yazılımı olmaktadır.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(53 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)
Top