Web Host Manager adı ile bilinen whm / cpanel sunucuda ilk kurulum VPS veya dedicated sunucu üzerine gerçekleştirilen yapılandırmalardır. Bu adımlar sunucunun temel bir yapılandırması, WHM/cPanel kurulumu ve ilk ayarlardan oluşur.
Web hosting yönetimi için kullanılan bir kontrol paneli olarak bilinen Whm Cpanel; web sitelerinin yönetimi, e posta hesapları yönetme ve veri tabanı oluşturma gibi pek çok işlemin kolaylıkla yapılabilmesine yardımcı olur.
Bu kontrol panelinin tasarlanma amacı şöyledir;
İşlemlerin kolayca gerçekleştirilebilmesi için tasarlanan kontrol paneli belirli kuruluş aşamalarından oluşur.
Whm bir web sunucusu yönetim araçlarından birisi olarak nitelendirilirken; Cpanel ise, sunucu üzerinde barındırılabilen web sitelerinin yönetilmesine yardımcı olan bir kontrol paneli olarak adlandırılır.
WHM Cpanel birlikte kullanılabilir bir kontrol panelidir.
Birlikte kullanımları sırasında şunlara yardımcı olur;
Gibi hizmetleri sağlayabilir ve bu hizmetleri düzgün yönetir.
Kurulum aşamasında adım adım ve bilinçli bir şekilde ilerlemek web hosting hizmeti verenlerin işini kolaylaştırırken kurulumun da hızlı bir olgu içerisinde yapılmasına yardımcı olur.
Sunucu yönetim paneli olarak kullanılan Whm Cpanel kurulumu, ilk olarak resmi Cpanel web sitesinden WHM Cpanel kurulum dosyalarını indirmekle başlar. Hemen ardından sunucu ile erişim sağlamak ve kurulum dosyalarını yüklemek gerekir.
Tüm adımların tamamlanmasından sonra artık Whm Cpanel kullanılabilir hale gelir. Kontrol paneli aracılığı ile sunucuları yönetebilir ve müşterilere web hosting hizmeti sağlanabilir.
Whm girişinde ilk olarak bir yapılandırma sihirbazının yönlendirmesi ile karşılaşılır. Bu kısımda DNS sunucuları, Hostname ve IP adresi gibi temel ayarlarından yapılması gerekir.
Sonraki yapılması gereken ayarlar ise şöyledir;
Bu adımların takip edilmesi ve doğru tamamlanması oldukça önemlidir.
Whm üzerinden yeni bir Cpanel hesaplarının oluşturulabilmesi için;
Gibi adımların tamamlanması ile Whm Cpanel sunucularının kontrol paneli rahatlıkla kullanılabilir hale gelir.
Cpanel ticari olan bir yazılımdır bu nedenle lisans gerektirmektedir. Lisans fiyatları tamamen sunucuların türüne göre değişiklik gösterirken hesap sayısına bağlı olarakta değişebilmektedir. Lisanslar hem aylık hem de yıllık olarak satın alınabilir.
Cpanel kullanımının avantajları şöyledir;
Bu sayede kullanım konusunda müşteriler memnun olurken kullanıcılar da işlerin hızlı ve düzenli bir şekilde tamamlanmasından hoşnut olarak ilerler.