X
X

Linux Sunucu Kaynaklarınızı İzlemek İçin Temel Araçlar

Birçok sistemde, Linux sunucu kaynaklarınızı izlemek için temel araçlar kullanılır. Linux açık kaynaklı bir işletim sistemidir ve büyük kapasiteli veri tabanları için tercih edilir. Linux sunucular, esnek yapıya sahiptir ve güvenilir özellikleri ile sistem yöneticileri tarafından tercih edilir.

Sunucu sistemlerinin verimli çalışabilmesi için kaynak kullanımının izlenmesi, duruma göre iyileştirme çalışmalarını yapılması gerekiyor. Her izleme aracı, sunucunun farklı bir fonksiyonu hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar.

Linux Sunucularında Kaynak İzleme Araçları

Veri tabanı sistemlerinin güvenli barındırılabilmesi, verimli kullanılabilmesi için tercih edilen Linux sunucularında, kaynak izleme işlemleri için kullanılabilecek temel araçlardan bazıları şunlardır;

  • Top komutu (gerçek zamanlı süreç izleyici),
  • Htop komusu, (gelişmiş ve renkli top alternatifi),
  • Vmstat (bellek ve cpu kullanım analizi),
  • İostat (disk kullanımı ve I/O performansı),
  • Free (bellek kullanımı),
  • Nload (gerçek zamanlı ağ trafiği izleme),
  • İftop ( ağ bağlantılarını gerçek zamanlı görüntüleme),

Linux sistem yöneticileri, kaynak izleme araçları tüm sistemin verimli ve güvenli çalışmasını kontrol edebiliyor. Kaynak izleme araçları, sunucu sorunlarının erken teşhis edilmesini ve gerekli düzenlemelerin hemen yapılabilmesini sağlar.

Gerçek Zamanlı Süreç İzleyicisi

Linux sunucularda, bellek, cpu, işlem ve zaman bilgilerinin gerçek zamanlı gösterilmesini sağlayan kaynak izleme aracı top komutudur. Sunucu sistemi çalıştığı sürece arayüz ve veri akışı sürekli güncelleniyor. Bu işlemler, sunucudaki kaynak tüketiminin anlık analiz edilmesini gerektiriyor. Gerçek zamanlı süreç izleyicisi olan “top” komutu, sistem yöneticinin, anlık izlemeler yapabilmesini sağlıyor.

Linux Sunucu Kaynaklarınızı İzlemek İçin Temel Araçlar

Gelişmiş ve Renkli Top Alternatifi

Linux sunucu kaynak izleme aracı “top” komutunun daha gelişmiş olanı, “htop” komutudur. Kullanıcı dostu özelliği ile birçok işlemin daha kolay yapılmasını sağlıyor. Htop- gelişmiş ve renkli top alternatifi, renkli arayüze sahiptir ve etkileşimli yapısı ile sunucu işlemlerinin sıralanmasını, filtrelenmesini ve durdurulabilmesini sağlıyor. Kurulum için, “sudo apt install htop” ya da “sudo yum install htop” komutları kullanılıyor. Linux işletim sistemi sürümüne göre kurulum komut yapısı değişiyor.

Disk Kullanımı

Linux sunucular, büyük ölçekli işletmelerde kullanılır. Bunun için veri akışı yoğundur ve sunucunun disk kapasitesi her zaman yeterli seviyede olmalıdır. Sunucunun disk kullanım ve giriş çıkış performansının izlenebilmesi için “iostat” komunu kullanılır.

İostat komutu ile disklerin hasarlı yapıları, performansı, veri giriş çıkışları kolaylıkla izlenir ve tespit edilir. İostat komutunun sunucuya kurulumu, “sudo apt install systat” komut dizini ile yapılır.

Bellek Kullanımı

Sunucu sistemlerinde, performans sorunlarının çözümü ve iyileştirilebilmesi için bellek ve cpu kullanım analizlerinin düzenli ve sürekli yapılması gerekiyor. Bu işlemler için kullanılan kaynak izleme aracı, “vmstat” aracıdır.

Sistem belleğinin, I/O, Cpu istatistik verilerinin sade bir şekilde gösterilmesini sağlar. Gösterilen sonuçlar sayesinde, sistem yöneticisi, performans sorunlarını analiz eder. Vmstat komutu, sunucuda her 2 saniyede bir güncelleme yapar.

Ağ Trafiğini İzleme

Sunucular, veri güvenliği yüksek sistem özelliklerine sahip yapılardır. Linux sunucular, güvenli özelliklerinden dolayı büyük kapasiteli veri sistemlerinde kullanılıyor. Sunucunun ağ trafiğinin gerçek zamanlı izlenmesini sağlayan, kaynak izleme aracı, “nload” komutudur. Sunucuya gelen ve giden tüm ağ trafiğinin gerçek zamanlı olarak izlenmesini, gelen ve giden veri miktarı boyutlarının gruplandırılarak gösterilmesini sağlar.

Sistem yönetici ağ trafiğini takip ederek, kullanıcıların işlem hareketleri hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Gerçek zamanlı ağ trafiği izleme aracı “nload” kurulumu için “sudo apt install nload” komutu kullanılır. Tüm izleme işlemlerinin gerçek zamanlı yapılması ve analiz edilebilmesi, sunucunun güvenli ve verimli kullanımı açısından önemlidir.

Can't find the information you are looking for?

Create a Support Ticket
Did you find it useful?
(2 times viewed / 0 people found it helpful)
Top