X
X

Vmware Vsphere Ne İşe Yarar?

Vmware Vsphere Ne İşe Yarar?

Vmware Vsphere, bir bilgisayarda birden fazla işletim sistemini kullanma ve veri merkezlerini bulut bilgi işlem altyapısına dönüştürme işine yarar. Güvenilir BT işlemlerini yapmak için tercih edilir. VMware tarafından tasarlanan ve piyasaya sürülen sanallaştırma yazılımları, bireysel bilgisayarlarda ve sunucu yöneticisi olan cihazlarda kullanılabilirler.

Vmware Vsphere tipi sanallaştırma yazılımları ile kişiler farklı yazılımlar üzerinden farklı çözümler geliştirebilirler. Bilgisayar kullanıcılarına hitap eden belirli işletim sistemleri Linux üzerinde çalışamaz, ancak Vmware kullananlar bu sıkıntıyı yaşamazlar. Bir işletim sistemini herhangi bir işlem için devreye almak, ancak bilgisayara yüklemek istemiyorsanız Vmware Vsphere sayesinden yükleme gerçekleştirmeden kullanım sağlayabilirsiniz.

Vmware aynı zamanda sunucu olarak da işlev görür. Birden fazla işletim sistemini oluşturduktan sonra ilgili işletim sistemleri için sunucu birimlerine ayırma işlemi yapmak mümkündür. Vmware Vsphere ile sunucu kontrolünü yapılabilir ve sisteme giriş yapması istenmeyen kişiler engellenebilir.

Vmware Vsphere Nedir?

Vmware Vsphere, VMware ESXİ yapısına tabi olan ve sanal makine altyapısı yönetiminde rol oynayan bir platformdur. Sanallaştırılmış veri merkezi platformu veya bulut işletim sistemi gibi görev alan bir merkezi platform şeklinde de tanımlanabilir.

Bilgisayarlar ile işlem gerçekleştiren bir IT departmanı, Vmware Vsphere kullanarak en az maliyetli şekilde verilerini bilgi işlem kaynaklarına aktarabilirler. Uygulamalara yönelik iş yüklerini ortadan kaldıran Vsphere, pek çok fonksiyonu aynı anda kapsayan bir yazılım paket olarak karşınıza çıkar.

Vmware Vsphere Özellikleri Neler?

Vmware Vsphere özellikleri denildiğinde akla ilk olarak sanallaştırma gelir.

Diğer özellikler şunlardır:

  • Uygulama, işletim sistemi ve sanal makineyi çalıştırabilen bir yazılım tipidir.
  • Sanal makineyi çalıştırmak amaçlı platform olma özelliğine sahiptir.
  • Bilgi işlem kaynaklarını birleştirme niteliğine sahiptir.
  • Geniş fiziksel topolojiye sahip olup içerisinde x86 sanallaştırma sunucusu, depolama dizileri, IP ağı, istemci, yöneticisi sunucusu gibi yapıtaşlarını barındırır.
  • Sanallaştırma için yazılım bileşenlerini paket olarak içerir.
  • ESXİ, Vcenter Server gibi yazılım bileşenleri ile çalışır ve bunları içerir.

Bu gibi niteliklere sahip olan Vsphere, IT merkezler tarafından tercih edilen bir yazılım platformu tipidir.

Vmware Vsphere Ne İşe Yarar?

Vmware Vsphere Bileşenleri Neler?

Vsphere yazılım paketinin temel bileşenleri şunlardır:

  • VMware ESXİ,
  • VMware vCenter Server,

Bu iki bileşen arasında yer alan vCenter linux yada Windows server üzerine kurularak kullanılır. Vcanter ESXİ sayesinde sanal makine ve hostlar için yönetim tek merkezden diğer bir ifadeyle tel elden gerçekleştirilir. Farklı kalemlerin derli toplu yönetimine imkan sağlayan vCenter, erişim sağlanan cihazların içerisinde yer alanları kısa sürede başka alanlara kopyalama gücüne sahiptir.

Vmware Vsphere Nasıl Çalışır?

Vmware Vsphere çalışma sistemine dair adımlar aşağıdaki şekildedir:

  • Öncelikle fiziksel sunucu üzerine ESXİ kurulur.
  • ESXİ bir server olarak içerisinde sanal makineler barındırır.
  • ESXİ server ise Windows sanal makine üzerine kurulur.
  • Bir başka cihaza masaüstü bilgisayara veya laptop cihaza ise Vsphere client kurulur.
  • Bu kapsamda Vsphere client olan cihazlardan ESXİ server yüklü olanlara bağlanarak sunucu yönetimleri yapılabilir ve çoklu işletim sistemlerinin kullanımından yararlanılabilir.

Diğer yandan ESXİ içerisinden Vcenter sunucuya bağlanma ve ardından sanal makinelerden kaynak kullanımı yapma, çoklu yönetim tanımlama imkanı vardır.

Vmware Vsphere Envanter Nesneleri Nedir?

Vmware Vsphere envanter nesneleri, bilgisayar kullanıcısının görevlerini ve olayları izleyebilmesini sağlayan bölümdür. Bu bölümde fiziksel nesnelerin birer sanal nesne şeklinde koleksiyon olarak sunulduğu görülür.

Kullanıcı, görev tanımlaması görevleri izleme, alarm ayarlama gibi işlemleri envanter nesneleri bölümünden gerçekleştirir. Bir çok envanter nesnesini bir arada yönetmek için klasör oluşturma ve guruplara ayırma işlemleri yapılır.

Can't find the information you are looking for?

Create a Support Ticket
Did you find it useful?
(88 times viewed / 0 people found it helpful)
Top