Çevrimiçi dünyada aktif olarak kendine yer bulmak isteyen işletmeler, vds server ile esneklik ve ölçeklenebilirlik konularındaki incelemelerini sıklaştırmaya başlamış durumda. Konu hakkında alınacak bilgiler ile beraber atılacak doğru adımlar, hosting konusunda avantajların elde edilmesini sağlar.
Virtual Dedicated Server (VDS) olarak da isimlendirilen Sanal Atanmış Sunucu, web dünyasında uygulamaların oluşturulması, bunların barındırılması ve dağıtılması adına yönetimi gerçekleştirilen sanal bir makine olarak tanımlanabilir. VDS’lerin her birinin kendine ait işletim sistemi, CPU, disk yeri ve bant genişliği bulunur. Mevcutta sunulan kaynak seti yalnızca kiralama yapan tarafından erişilebilir.
Prensip olarak VDS, bir tane fiziksel sunucu ile pek çok sanal makine ortaya koyarak çalışma prensibine sahiptir. Sanal makinelerin her bir tanesinin kendine özgü kaynakları, yapılandırması ve işletim sistemi bulunur. Bu sanal makineler birbirlerine karşı izole edildiği için her birinin kendi üzerinde tam anlamıyla kontrolünü sağlaması mümkün olur.
Kullanıcılar sahip oldukları VDS’a yazılımlar, uygulamalar ve işletim sistemlerini yüklemekle kalmaz. Aynı zamanda RAM, CPU gibi kaynakların yapılandırma işlemelerinin de gerçekleştirilmesi mümkündür. VDS kullanıcıları sunucularına ait olan güvenlik ayarlarını özelleştirirken yedekleme ve kurtarma ile alakalı ayarlamaları da yapma imkanına erişirler.
Bulut sunucular genel olarak pek çok farklı yönden VDS ile benzer şekilde çalışma prensibine sahip olmalarıyla bilinirler. VDS, fiziksel olan sunucunun sanal şekilde bölünmesi sonrasında ortaya çıkar.
Her ne kadar bu sunucular aynı fiziksel donanıma sahip olsa da kendi içerisinde hepsi birbirinden bağımsızdır. Bulut sunucular ise farklı sayıdaki sanal sunuculardan meydana gelen bir ağın içerisinde yer alır. Sahip olunan kaynaklar birden fazla sayıdaki veri merkezine dağıtılır. Kullanıcılar ise gerek duydukları takdirde bu kaynakları kullanma imkanına sahip olurlar.
VDS, özellikle yoğun trafik olan dönemlerde doğru şekilde ölçeklendirilmezse performans konusunda sorunların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bunun olmaması adına sunucuya ait planlama çalışmalarının doğru olarak yapılması gerekir. Bulut sunucu ise kaynaklarını çeşitli sunuculara dağıtır ve böylece yüksek performansa ulaşılması sağlanır.
Bulut sunular maliyet anlamında VDS’a nazaran daha yüksek maliyetlidir. Doğru şekilde yapılacak araştırmalar ile beraber seçilecek VDS, çok daha uygun maliyetlere etkili çözümlerin elde edilmesini sağlar.
Dedicated olarak tanımlanan sunucuların bilinen en büyük faydaları yüksek trafik talebi bulunan işletmelere istedikleri güvenliği ve yüksek performansı sunmaları olarak görülür. VDS ise kapsamlı düzeyde donanım ihtiyacı bulunmadan dedicated sunucuların ortaya koydukları bu avantajların hepsini işletmelere sunar.
Doğru şekilde yönetilmesi halinde VDS, dedicated sunuculara nazaran çok daha esnek olurken aynı zamanda ölçeklendirilme sürecinde istenilen çalışmaların yapılmasını sağlar.
Dedicated sunucular her ne kadar mevcutta bulunan donamım kaynakları ile alakalı tam olarak özgürlük sunsa da sunucudaki kaynaklara tam anlamıyla erişim istendiğinde maliyet ciddi anlamda yükselir. VDS ise daha uygun maliyetler ile istenilenlerin elde edilmesi aşamasında son derece etkili çözümleri ortaya koyar.
İşletmeler, tercihlerini VDS kullanmaktan yana yaptıklarında aşağıdaki konularda ciddi faydalar elde edebilirler;
Genel olarak çevrimiçi dünyada çok daha aktif bir şekilde yer alırken yapacakları çalışmalar esnasında yukarıdaki avantajları en iyi şekilde kullanmış olurlar.