X
X

Reseller Hosting Nedir? Hangi Amaçla Kullanılır?

Reseller Hosting

Reseller hosting nedir? hangi amaçla kullanılır? sorusunu yanıtlayacak olursak, kiralık sunucularla kendi firmasını kurarak, web sayfalarının internet ağında depolanması ve yayınlanmasını sağlayan kullanıcılara yönelik bir sistemdir. Web sitelerini server olarak tanımlanan sunucularda barındırma anlamına gelir.

Reseller Bayi Hosting

Reseller hosting hizmeti, barındırma hizmetlerinden bir bölümü veya tamamının, bireysel bir kullanıcı ya da bir kuruluşa satışına izin verildiği bir anlaşma modelidir. Kullanıcı veya kuruluşlar bu modeli satın aldıklarında barındırma altyapısını oluşturmaya gerek kalmadan hizmet sağlayıcı olarak web sektöründe ilerleyebilirler.

Reseller Hosting Hangi Amaçla Kullanılır?

Reseller hosting, sahip olduğu bant genişliğiyle web sitelerinin barındırılmasına ve pazarlanmasına olanak sağlayan bir sistemdir. Bu hizmeti kiralayan bayiler, müşterilere kiralanan web sitesi sayısına bağlı olarak barındırma hizmetinden kar elde eder.

Barındırma hizmeti içindeki disk alanı, RAM, bant genişliği sayesinde daha fazla müşteriye ulaşmak mümkündür. Web sitesi tasarımı yaparak satışını yapan kullanıcılar, kiraladıkları sunucu sayesinde web sitelerinden düzenli ödeme aruyadalırlar.

Reseller Hosting İle Web Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

Standart web hosting ile reseller hosting arasında maliyet ve teknik detaylar açısından bazı farklılıklar mevcuttur.

Bu farkları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Bayi hosting kullanıcının barındırma kaynaklarını satın almasıyla müşteri kitlesine hizmet sunmasını sağlarken, standart web hostingde kullanıcı barındırma hizmetine özel bir anlaşma sonucu hizmete ulaşır.
  • Bayi hosting, faturalandırma ve müşteri desteği konusunda direk kontrol imkanı sağlarken, standart web hostingde ise kullanıcıya sunulan müşteri tabanlı hizmetler dikkat çeker.
  • Reseller hosting geniş bir alana hitap ettiğinden dolayı daha fazla büyüme imkanı sunar. Web hostingde ise bu bakımdan ölçeklendirme zorlaşır.
  • Bayi hosting kullananlar kendi markasını ya da firmasını oluşturabilir, bu noktada kazanç imkanı bulurlar. Web hostingde ise yalnızca mevcut bulunan hizmetlerden yararlanılabilir.
  • Standart web hosting hizmeti kullannalar birden fazla domain eklediklerinde, CPU aşımı nedeniyle virüs benzeri sorunlar yaşayabilir. Bayi hosting kullanıcıları ise bu durumdan fazla etkilenmezler.

Bu yönden incelendiğinde reseller hosting güvenlik ve sunucu yönetimi gibi konuların getirdiği esneklik nedeniyle daha fazla teknik bilgi gerektirir.

Reseller Hosting Özellikleri Ve Avantajları Nelerdir?

İşletmeler tarafından satılan Reseller hosting paketleri, CPU, RAM veya HDD konularının kullanımı ve trafik konusundaki seçenekler yönünden farklılık gösterir. İşletmeler, kullanım alanlarına ve firmanın ihtiyaçlarına uygun nitelikte destek sunarlar. Örneğin; 20 siteye kadar domain barınmasına izin veren bir pakette 21'inci sitenin eklenmesi mümkün olmaz.

Birden fazla siteyi aynı anda yönetmek isteyen kullanıcılar donanım ve yönetim gibi maliyetler nedeniyle reseller hosting tercih ederler. Cpanel, plesk panel veya WHM paneli kullanarak, müşteri alanı adı belirlemesi, NS yönetimi, FTP bilgileri ve erişim izni konusunda kolaylıkla işlem yapabilirler.

Hazır scripler oluşturma, anonim ad sunucularını kullanma diğer avantajlar arasındadır. Ayrıca bazı bayiler tarafından SEO, pazarlama ve bakım desteği gibi hizmetler müşterilere sunulur.

Reseller Hosting

Reseller Hosting Cpanel

Cpanel (Control Panel), web hosting hizmetini tek bir noktadan kolay şekilde yönetmek için kullanılan Linux tabanlı bir kullanım modelidir. Kullanıcılar komut sistemi ile uğraşmak yerine masaüstü uygulamasına benzer şekilde diledikleri güncellemeleri yapabilirler.

Cpanel sayesinde FTP kullanıcısı, alt alan adı veya e-posta adresi oluşturabilir, yeni yazılımlar yükleyebilir. Sunucu hizmetlerini maximum verimlilikle kullanmaya olanak sağladığından, sektördeki web geliştiricileri arasında tercih edilenler arasındadır.

Reseller Hosting Plesk Panel

Web hosting hizmetinin barındırdığı sunucuların işlevsel yönetimi için Plesk panel kullanılır. Herhangi bir kod veya komut kullanmaya gerek kalmadan tüm işlemler güvenilir ve hızlı şekilde gerçekleşir.

Standart FTP işlemleri dışında, güvenlik duvarı fonksiyonları, Wordpress gibi popüler uygulamalar ve mobil uyumu noktasında ayrıcalıklar sunar.

Cpanel ile Plesk Panel Arasındaki Fark nedir?

Cpanel yalnızca Linux tabanlı sistemlerinde, Plesk panel ise hem Linux, hem de Windows tabanlı işletim sistemlerinde kurulabilir. Bu bakımdan plesk panel Windows kullanıcılarına FTP kontrolünde avantaj sağlar.

Seviyeleri bakımdan değerlendirme yapıldığında cpanel web sitesinin yönetimini üstlenirken, WHM ise daha kapsayıcı sunucuları yönetir. Cpanel tek bir alan adı ya da web sitesiyle bağlantılı kullanılırken, WHM ise aynı anda birçok cpanel hesabını kontrol eder.

Can't find the information you are looking for?

Create a Support Ticket
Did you find it useful?
(235 times viewed / 0 people found it helpful)
Top