Web uygulamalarını herhangi bir olası saldırıdan korumak adına çalışan web uygulama güvenlik duvarı olarak bilinen ModSecurity, sunucuların güvenliğini artırmaya yönelik olarak çalışmalar yürütür.
İşte en merak edilen adımlardan birisi de plesk panel modsecurity kurulumu olmaktadır. Bu noktada Plesk Panel'de ModSecurity'nin nasıl kurulacağı sürekli olarak araştırılmaktadır.
Plesk Panel yönetim arayüzü içerisine öncelikle kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılmalıdır. Bir sonraki adım ModSecuritynin kurulumu olacağından dolayı ''Uzantılar'' kategorisine girilerek sol menü içerisinden "Extensions" sekmesine tıklanmalıdır. Açılan arama çubuğu kısmına "ModSecurity" yazılarak ModSecurity uzantısı bulunduktan sonra ''Install'' seçilerek kurulum aşaması başlatılır.
Kurulumun tüm adımlarının tamamlanmasının hemen ardından ModSecurity'nin yapılandırılması gerekeceğinden bu adım tüm uygun adımlar uygulanarak tamamlanmalıdır.
Sol menü kısmından "ModSecurity" veyahut "Web Application Firewall" sekmesine tıklanmalıdır. İlk kurulum aşaması sırasında önerilen mod ''Öğrenme Modu'' olarak belirlenmiştir.
Bu mod içerisinde ModSecurity sadece günlük kayıtları tutar ve herhangi bir engelleme işlemi yapamaz. Gerçek zamanlı saldırı önleme modu olarak bilinen ''Önleme Modu''nda ise, ModSecurity belirlenmiş olan kurallar çerçevesinde yapılan saldırıları engeller.
ModSecurity çeşitli olabilecek kural setleri ile beraber gelmektedir. Önerilen kural setlerini kullanmak oldukça avantajlı olarak bilinir.
CRS adı da verilen kurallar seti içerisinde yer alan OWASP ModSecurity Core Rule Set, fazlasıyla geniş kapsamlı bir güvenlik seti sunar. Atomic Basic ModSecurity ise; temel saldırı koruma kurallarını içeren bir settir.
Seçilen kural setinin yapılandırılması ve kaydedilmesi yapılacak olan ayarların geçerli sayılması adına oldukça önemli adımlardan birisidir.
ModSecurity ayarlarının tamamen doğru çalışabiliyor olduğundan emin olmak adına yapılması gereken bazı testler bulunur.
Bunlar;
ModSecurity'nin hangi tür saldırıları tespit etmiş olabileceğini anlamak ve etkinliğini izleyebilmek için günlük kayıtların incelenmesi önemlidir.
Web uygulamalarına yönelik olarak tasarlanan ve simüle edilen saldırı senaryolarını kullanarak ModSecurity'nin doğru çalışıp çalışmadığı test edilebilir.
Web sitelerinin ihtiyaçlarına göre düzenlemelere izin verebilen ModSecurity, bu açıdan oldukça güvenlidir.
Güvenlik duvarının genel çalışma modu ve tüm yapılandırılması aşamasının kontrol edilebilindiği ''Genel Ayarlar'' kısmında güvenlik ayarlarının düzenlenmesi önemlidir.
ModSecurity'nin performans ayarlamalarını optimize edebilmek için belirlenmiş olan kuralların veya ayarların yanı sıra kural setlerinin de iptal edilmesi durumu ortaya çıkabilir. Sunucuların performanslarına etki etmeyen ancak ve ancak güvenliği artıran özelleştirilmiş ayarların uygulanması oldukça önemli püf noktalarından birisidir.
Yanlış pozitifleri azaltmak adına kurallar incelenebilir ve gerekirse bu kurallar yeniden düzenlenebilir. Güvenlik açısından belirli IP adresleri veya kullanıcı gruplarının belirlenerek bunlara özel erişim izinleri verilebilir.
ModSecurity ve kural setleri sürekli olarak yeni güncellemeleri güvenlik tehditlerine karşı korunmak amacı ile yenilemelidir. Düzenli bakım ve performans iyileştirmelerinin de takiplerinin yapılması güvenlik duvarının etkinliğinin sürdürülebilmesi açısından oldukça önemlidir.
ModSecurity ve Plesk Panel'in entegrasyonu, uygulamaları ve web sitelerini korumak adına çok güçlü bir güvenlik duvarı sağlaması olarak bilinir. Bu entegrasyon çalışması sayesinde hem güvenlik yönetimi hem de sunucu yönetimi tek bir yerden gerçekleştirilebilir.
Yaygın web saldırılarına karşın etkili bir koruma sağlayan ModSecurity, web trafiğini gerçek zamanlı olarak izler ve olası tehditleri anında tespit eder. Kullanıcılar bu noktada kendi özel kurallarını uygulamak adına mevcut kuralları özelleştirebilir, spesifik güvenlik ihtiyaçlarını karşılayabilir. Yeni tehditler için sürekli güncellenerek bu tehditlerin büyüyerek web içerisinde yayılmasını engellemeye yardımcı olur.