X
X

Nginx Ters Proxy’sini Durdurma

Nginx Ters Proxy’sini Durdurma

İnternete erişim aşamasında kullanılabilen ara sunuculara Proxy ismi verilir. Bir web sitesi ziyaret edildiği sırada tarayıcı ağ ilk olarak Proxy ile bağlantı kurar. Ağ trafiğinin düzgün şekilde akışının sağlanmasına yardımcı olan nginx ters proxy’sini durdurma işlemi nasıl yapılır?

Ters Proxy Nedir?

Web server ve internet arasındaki akışların tümünün sorunsuz iletilmesinde etkin rol oynayan ters proxy, istemci adına tüm kaynakları alır ve daha sonra istemciye bu kaynakların tümünü geri döndürür.

Ters Proxy’nin Kullanıcılara Yardımı

Ters Proxy kullanıcılar için şu kolaylıkları sağlar;

  • Hız
  • Gizlilik
  • Güvenlik

Alanı gibi daha pek çok konuda kullanıcılara yardımcı olur.

Ters Proxy ve Normal Proxy

Ters bir Proxy sunucusu ve normal bir Proxy sunucusu arasındaki temel fark; hizmet verdikleri taraf olarak düşünülebilir.

Normal Proxy genellikle bir istemci adına hareket eder ve internete çıktığı alanda kullanıcının kimliğini gizlemeye yardımcı olur. Bu da istenmeyen içerikleri filtrelemeye yardımcı olurken aynı zamanda da kullanıcının anonimliğini koruma desteği sunar.

Öte yandan ise bir ters Proxy sunucusu daha çok bir veya birden daha fazla sunucu adına hareket eder. Aynı zamanda performans iyileştirir ve güvenliğe yardımcı olur.

Nginx Ters Proxy’sini Durdurma

Ters Proxy Kurmak ve Nginx Yazılımı

Ters Proxy hususunda bilinen en etkili yazılım “Nginx”tir. Ters Proxy’i kurabilmek için öncelikle Nginx yazılımını indirmek ve kurmak sonrasında ise, sanal sunucuyu devre dışı bırakmak gerekli adımlardan birkaçıdır.

Bu adım tamamlandıktan sonra ters vekil sunucusu adına bir reserve dosyası oluşturmak gerekir. Son adım olarak yapılandırma testinin tamamlanması işlemi tüm basamakların doğru olduğunun göstergesidir.

Nginx Hakkında

Açık bir kaynak olarak tasarlanan ve bir web server yazılımı diye adlandırılan Nginx, kullanıcılara en yüksek performansı sağlayarak bunu küçük boyutlu ve basit olabilecek bir şekilde sunar. Basit bir web server olan Nginx kullanıcıları için gerekli olan tüm fonksiyonlara da sahiptir. Nginx Unix tabanlı işletim sistemlerinde çalışırken, Windows işletim sistemlerinde henüz desteği bulunmayabilir yahut kısıtlı bir desteğe sahiptir.

Nginx Ters Proxy Olarak Nasıl Kurulur?

Apache ve Nginx en popüler olarak kullanılan iki açık kaynak web sunucularından genellikle PHP ile beraber adlandırılır. Ters Proxy sunucu ve işlemci arasında tümüyle bağlantıyı sağlayan yapıdır.

İşlemci ve sunucu doğru çalışmak adına sürekli birbiri ile veri alışverişinde bulunur. Ters Proxy web sunucularını tüm saldırılardan korur ve bağlantıya sahip ağ geçidi istemciye özel olarak bir ters Proxy Nginx yapılandırmasının gerekli olmadığı bayağı sıradan bir web sunucusu gibi görünür.

Aracı görevi gören ters Proxy, yük dengeleme konusunda oldukça başarılıdır. Nginx bir isteği vekalet ettiği sırada isteği belirli bir Proxed sunucuya gönderir, yanıtı alır ve istemciye aldığı yanıtı geri gönderir. İşlenen tüm isteklerin belirtilen adres içerisinde belirlenen Proxed sunucuya aktarılması ile sonuçlanır.

Nginx performansı artırmaya yardımcı olabilecek arabelleğe alınmayı destekler. Tüm istekleri tek bir sunucuya Proxying yapmak yerine birden çok arka uçlu sunucu kurmaya yardımcı olur. Ters Proxy kurmanın pek çok nedeni vardır.

Bu nedenler içerisinde en geçerli olan ise; içerik gizliliğidir. İstemciler ile iletişim kurmak adına tek bir merkezi sistem devreye sokar. Merkezi günlük olaylarını kaydetme ve bunları çeşitli sunucular arasında raporlamayı da sağlar.

Kapsayıcı ortam içerisinde Nginx gerektiği durumlarda kapsayıcıları dağıtabilir veya yok edebilir. Denge sağlayan ve trafiği web server üzerinden sadece tek bir IP üzerine yönlendiren Nginx sunucusu kullanıcının isteğini alacaktır.

Can't find the information you are looking for?

Create a Support Ticket
Did you find it useful?
(134 times viewed / 0 people found it helpful)
Top