X
X

Ispconfig Hosting Kontrol Paneli Nasıl Kurulur?

Ispconfig Hosting Kontrol Paneli

Açık kaynaklı kullanım kanallarından birisi olan ıspconfig hosting kontrol paneli nasıl kurulur? Sorusu son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen soru başlıkları arasında bulunuyor. Birden fazla sunuyu yönetmek için kullanılan panel günümüzde geniş bir kullanım kitlesine sahip olmasıyla ön plana çıkıyor. Aynı son derece sistematik bir çalışma prensibine sahip olması panelin avantajları arasında bulunuyor.

DNS kayıtları bu süreçte başta olmak üzere veri tabanları vb. hizmetleri yönetmenizi kolaylaştırması sebebiyle panel son yıllarda daha çok kullanılır hale gelmiş durumdadır. Kurulum aşaması oldukça basittir. Her şeyden önce Ubuntu işletim sisteminizin olması gerekir. 18.04 üzeri bir Ubuntu işletim sisteminin bulunmasıyla panel kurulur.

Ispconfig Hosting Kontrol Paneli Kurulum Aşaması

Kurulum aşamasına bakımından eğer ki işletim sisteminiz 18.04 Ubuntu ise öncelikle yapmanız gereken sunucunuzu güncellemek olur. Böylelikle sunucudaki bütün paketlerin güncel olduğundan emin olmanız gerekir. Bu işlemi yapmak için apt update- apt upgrade -y kodlarını sisteme girmeniz yeterli olur.

Kodları sisteme girdikten sonra güncelleme işlemleri tamamlanır. Sonrasındaki adım ise gerekli paketleri kurmalısınız. Böylelikle kurulum aşamasına devam edebilirsiniz. Bu işlemi de tamamladıktan sonra ‘’MySQL ve MariaDB’’ işlemlerini yapılandırmanız gerekiyor.

Kontrol paneli üzerinden bu işlemi de hızlı bir şekilde yapılandırabilirsiniz. Bu durum veri tabanı sunucunu güvenli hale getirir. Bu süreçte özellikle root şifresini ayarlamanız ve istemediğiniz düzeydeki özellikleri devre dışı bırakmanız son derece önemli bir süreç olacaktır.

Ispconfig Hosting Kontrol Paneli Diğer Adımlar

Yukarıdaki başlıktaki adımları tamamladıktan sonra kişilerin bu süreçte yapması gereken ISPConfig kurulum dosyalarını indirmek oluyor. Kurulum dosyalarını indirerek işlemlerinize sorunsuz olarak devam edebilirsiniz.

Kontrol paneli üzerinden gerekli kodlamayı yaptıktan sonra bu adımı da tamamlayabilirsiniz. ISPConfing kurulumu bu süreçte oldukça önemlidir. Kurulum komutunu çalıştırdıktan sonra ISPConfing yükleme adımını tamamlayabilirsiniz.

Komut olarak kontrol paneline php -q install. Php kodunu girmeniz yeterli olur. Gireceğiniz bu komut sayesinde kurulum işlemi başlayacaktır. Kurulum aşamasında sizlere birkaç soru sorulur. Bu sorular genellikle; sunucu rolleri, IP adresi, DNS yapılandırma işlemi vb. sorulardır. Önerilen varsayılanları seçerek bu süreçte işleminize devam edebilirsiniz.

Ispconfig Hosting Kontrol Paneli

Ispconfig Hosting Kontrol Paneli Kurulum Sonrası Süreç

Kurulum sonrası süreçte tıpkı kurulum aşaması gibi önemli süreçler arasında bulunuyor. Bu kapsamda kişilerin yapması gereken kurulum işlemlerini tamamladıktan sonra panelin doğru ve düzgün olarak çalışıp çalışmadığını kontrol etmek olur. Bu işlemden de emin olmak için yapmanız gereken gene kontrol paneline komut girmek oluyor.

Bu komut ise https: // your- server-ip: 8080 komutudur. Bu komutu girerek panelinizin doğru ve düzgün çalışıp çalışmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda gene buradan ISPConfig girişi de yapabilirsiniz. Böylelikle panelinizin nasıl işlediğini ve hangi işlevsellikle işlediğini görebilirsiniz.

Ispconfig Hosting Kontrol Paneli Önemli Notlar

Bütün adımları tamamladıktan sonra güvenlik işlemlerinizi de tamamlamak için Firewall ayarlarınızı mutlaka gözden geçirmeniz gerekecektir. Güvenlik bu süreçte en önemli adımların başında geliyor.

Dolayısıyla mutlaka gözden geçirmeniz panelin doğru bir şekilde çalışması açısından çok önemli bir süreci teşkil ediyor. Sonrasında ise yapmanız gereken SSL sertifikasını ayarlamak olur. SSL sertifikası ayarlamak içinse Lets Encrypt işlemlerini kullanabilirsiniz.

Bu işlemler sayesinde SSL sertifikanızı ayarlayabilecek ve bu durum panelinizi güvenli hale getirecek faktörler arasındadır. Yukarıdaki başlıkta sayılan adımları uygulayarak hızlı bir şekilde kurulum işlemini tamamlayabilirsiniz. Kurulum işlemleri ve sonrasında ise sorun yaşamanız durumunda ‘’Log’’ dosyasına giriş yaparak sorunu teşhis edebilirsiniz.

Can't find the information you are looking for?

Create a Support Ticket
Did you find it useful?
(39 times viewed / 0 people found it helpful)
Top