Konu web sunucuları olduğu zaman akla ilk gelen zaman alıcı ve karışık çalışmalar, hestiacp hosting kontrol paneli kullanımı ile beraber ortadan kalkıyor. Kullanıcı dostu, son derece zengin içerikli ve açık kaynaklı bir kontrol paneli olan HestiaCP ile beraber sunucu yönetimi hem basit hem de verimli hale gelmiş oluyor.
Web hosting panelleri arasında yer alan HestiaCP, kullanıcı dostu tasarıma sahip web barındırma paneli olarak bilinir. Tamamen web sunucularında kullanılması adına tasarlanmış olan bu panel ile beraber web hosting hizmeti sağlayıcıları, sistem yöneticileri ve sunucular en verimli şekilde yönetilir.
Basit kullanım arayüzünün yanı sıra düşük kaynak tüketimine sahip olması ile de bilinen bu kontrol paneli Linux sunucularında çalışırken Ubuntu, CentOS ve Debian gibi sıklıkla kullanılan Linux dağıtımları ile de uyumlu olmasıyla bilinir.
Kontrol paneli ile alakalı tam olarak bilgi sahibi olamayanlar, kurulum sürecinin ciddi anlamda karmaşık ve zorlu olduğunu düşünebilirler. Gerçekte ise atılacak olan basit adımlar sonrasında HestiaCP hosting kontrol panelinin kurulumu gerçekleştirilir. İlk olarak SSH kullanılarak sunucuya bağlanılır.
Sistem en son sürüme güncellenir ve HestiaCP’ye ait resmi web sitesi üzerinden kurulum betiği indirilerek çalıştırılır. Çalıştırma sürecinde kurulum sihirbazı tarafından sunulan yönlendirme adımları eksiksiz şekilde atılır. Kurulumun tamamlanmasının ardından sunucunun yeniden başlatılması ile beraber kontrol paneli kullanmaya başlanır.
Kurulum işleminin gerçekleştirilmesinden sonra tarayıcı üzerinden arayüze giriş yapılır. Giriş sonrasında kurulum esnasında belirlenmiş olan yönetici kullanıcı adı ile şifrenin ilgili yerlere yazılması gerekir. Bu işlemin yapılmasının sonrasında kontrol panelinin içerisine giriş yapılır. Böylece kullanıcılara sunulan ayarlar ve araçlar incelenerek aralarından seçimler yapılır.
Kullanılacak HestiaCP ile beraber kullanıcılara ait web siteleri kolaylıkla yönetilebilir. Kontrol paneli kullanılarak birden fazla sayıda domain yönetilebilirken SSL sertifikalarının yönetimi ve FTP hesapları oluşturma gibi işlemler de yapılabilir.
E-posta hesaplarının oluşturulması, bunların yönlendirilmesi ve spam filtrelemesi yapılması da HestiaCP temel özellikleri arasında yer alır. Bu kullanım paneli ile beraber yeni kullanıcılar ve veritabanları oluşturulurken gerekli görüldüğü zamanlarda veritabanları yedeklenebilir ya da geri yüklenebilir. Sahip olunan dosyalar, SFTP, FTP ya da dosya yöneticisi kullanılarak yönetilebilir. Bunun yanı sıra kullanıcı erişimi yapılandırılırken dosya izinlerinin değiştirilmesi de mümkün olur.
Kullanıcılarının sunucularını güvenli tutması adına HestiaCP yalnızca SSL sertifikalarının yönetimini değil, günlük yedeklemeler ve güvenlik duvarı yapılandırması gibi özellikleri de bünyesinde barındırır. Kurulum süreci hızlı olan bu kontrol panelinde sistem ayarları da otomatik şekilde yapılandırılabilir. Bu da özellikle yeni başlayanlar için ciddi anlamda kolaylık sağlar.
Kullanıcılar, HestiaCP kullanması ile beraber aşağıdaki avantajları elde etmiş olurlar;
Bu kontrol panelinin doğru şekilde kullanımı ile beraber donanım sistemi önemli olmadan pek çok işlemin yapılması mümkün hale gelmiş olur.