Bireysel bir şekilde kullanım sağlayanlar, kontrol paneli, web geliştiriciler ve web barındırma gibi durumlarda cpanelin kullanılması cpanel etki alanı nedir sorusunun cevabıdır. Bu alanlarda cpanelin kullanılması dosya yönetimi gibi işlemlerin daha kolay bir şekilde ilerlemesini sağlar. Aslında cpanel etki alanı nedir diye baktığımızda bu özellikleri ve daha fazlasını sayabiliriz.
Cpanel işletim sistemi olarak Linux işletim sistemini kullanır.
Linux işletim sisteminin kullanılmasının faydaları:
Cpanel'de kullanılan Linux işletim sistemi büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Aynı zamanda cpanel için kullanılan bir diğer işletim sistemi ise cenos işletim sistemidir.
Cpanel'in kullanım alanları oldukça geniştir ve bünyesinde bulundurduğu işletim sistemi sayesinde kolay kullanım alanları mevcuttur. Bu alanlar içinde web hosting yönetimi, dns yönetimi, web siteleri için yapılan dosya yönetim sistemleri, e-posta yönetimi ve kurulumu, gerekli olan verileri ve veri tabanı için gerekli olan güvenlik ayarları ve o ayarların yönetimi bulunur.
Cpanel kullanılan her alanda yönetimi ve güvenirliği sağlar. Ayrıca kullanıcılar kendi istekleri doğrultusunda hem projeleri için hem de sistemleri için kontrol panelini seçebilirler. Seçilen bu kontrol paneli sistemi kolaylık ve güvenilirlik sağlar.
Cpanel'in kullanmış olduğu işletim sistemi olarak Linux ve Cenos işletim sistemi söylenebilir. Bununla beraber Cpanel üzerinde çalışan farklı işletim sistemleri bulunmaktadır. Cpanel üzerinde çalışan diğer işletim sistemleri Alma Linux, Rocky Linux, Centos, Red Hat Enterprise Linux ve CloudLinux Cpanel üzerinde çalışan diğer işletim sistemleri de Linux dağılımlıdır. Bu sistemler web için topluluk yönetiminde fayda sağlar.
Cpanel üzerinde Linux işletim sistemini kullanılmasının en önemli nedenlerinden biri güvenli olmasıdır. Güvenlik dışında ise Linux işletim sistemi oldukça verimlidir.
Linux işletim sisteminin kullanılmasının diğer nedenlerini şu maddeler halinde sıralayabiliriz:
Ayrıca web barındırma için en önemli konu güvenliktir ve bunun için Cpanel'in Linux işletim sistemini kullanmasının başlıca nedeni olarak bunu gösterebiliriz.
Cpanel Windows işletim sisteminde çalışmıyor. Çalıştığı tek işletim sistemi ve en çok tercih edileni Linux işletim sistemidir. Windows işletim sistemini kullanan kullanıcılar için farklı kontrol panelleri bulunur. Bu kontrol panelleri arasında plesk, msql manager ve bu kontrol panellerinin benzerleri kullanılıyor.
Cpanel kullanmanın avantajları hem sunucu için hem de kullanıcılar için çok fazla avantaj sağlar.
Bu avantajlar:
Cpanel kullanmanın avantajları yukarıda belirtildiği gibidir. Cpanel'in dezavantajı ise sadece Linux işletim sisteminde kullanılıyor olmasıdır.