X
X

Sunucuların Ortak Özellikleri Nelerdir?

Sunucuların Ortak Özellikleri

Hosting alımlarında paket tercihinde bulunmadan önce, sunucuların ortak özellikleri nelerdir? Konusuna cevap oluşturacak bazı bilgiler edinmek aydınlatıcı olacaktır. Sunucuların en temel ortak özelliği, istemciler ile erişebilirlik protokolünün olmasıdır. Özel donanımlar ve yazılımlar kullanan sunuculara çok sayıda istemci aynı anda erişim sağlayabilir.

Her ne kadar paket içeriklerine göre farklılıklar görülse de, her sunucu istemcisi RAM ve büyük depolama alanı gereksinimlerini yerine getirir. Sunucularda istemci bilgisayarları ile benzer yapıdadır. Performans ve işlem açısından karşılaştırıldığında, daha gelişmiş oldukları görülür.

Sunucuların bir diğer ortak özelliği ise, kesintisiz hizmet vermesidir. Bu nedenle yüksek oranda enerji tüketirler ve bu amaç için oluşturulmuş özel ortamlarda bulunurlar. Bu gereksinimleri karşılarken ortam ısısında artışlara bağlı olarak ortamlarının sürekli soğutulması gerekir.

İstemci donanım ve depolama alan ihtiyaçlarını kesintisiz karşılayan sunucular, fiziki ve siber olarak da korunurlar. Bu sayede veriler olabilecek saldırılara ve diğer olumsuzluklara karşı korunur.

Sunucular Ne İşe Yarar?

İnternet protokolleri ve güçlendirilmiş donanımları ile birçok işlemi gerçekleştirme yeteneğine sahip olan sunucular, yüksek performans beklentisi olan web sitelerinin vazgeçilmezlerindendir.

Web ziyaretçileri içeriklere erişim sağladıklarında ve web ürünlerinden faydalanacakları zaman, öncelikle sunucu üzerinden işlemlerini gerçekleştirirler. Sunucudan alınan ürün paketinin özelliklerine göre, erişim sağlanan web sitesinin performansı da değişir.

Sunucu (Server);

  • Web sunucuları için yüksek performanslı ve güvenlikli depolama alanı sağlarlar.
  • Verileri saklayabilir ve istemci sorgularında geri döndürebilir.
  • VPN sunucu protokolleri ile uzaktaki ağa güvenli bağlantı oluşturur.
  • İstemcilerin e-posta gönderip alması için uygun koşullar oluşturabilir.

Gibi işlemleri gerçekleştirebilir. Üstelik tüm bu işlemleri yerine getirirken de, sunucu güvelik bariyerleri sürekli açık bulunur.

Sunucular Nasıl Çalışır?

Hosting firmalarının ve ürün paketlerinin çeşitliğine göre, istemciler için hizmet sağlanırken ufak farklılıklar görülse de, sunucuların çalışma prensibi genellikle benzerlik gösterir. Sunucular genellikle çok sayıda gelişmiş bilgisayarların bir arada bulunduğu konumdan hizmet sağlarlar.

Hatta yüksek düzeyde işlem kapasitesine sahip olan firmalar da, bu amaçla sunucu oluşturabilirler. Ancak bu gibi oluşumlar hem maliyetli, hem de yüksek enerji gerektirir. Bu nedenle bu tür hizmet alımlarında güvenilir hosting firmasının tercih edilmesi verimliliği arttırır.

Sunucular istemcilerin gereksinimlerini karşılarken, arka planda da belirli periyotlarla verileri yedeklemek, donanım gereksinimlerini karşılamak, bazı yazılımları güncellemek, en önemlisi de verdiği hizmetleri kesintisiz gerçekleştirirler.

Apache veya Nginx gibi yazılımları kullanan bir web sunucusu, MongoDB veya MySQL gibi veritabanı yazılımlarını kullanmak isteyebilir. Bir başka istemci ise, dosya yükleme, indirme veya e posta gibi hizmetler isteyebilir. Sunucular alt yapısında bakım çalışmaları yaparken, müşterilerin bu türden taleplerini de yerini getirebilirler.

Sunucuların Ortak Özellikleri

Sunucular Nasıl Etkileşim Kurar?

Sunucular, client-server protokolü üzerinden etkileşim kurarlar. Bunun için bir hosting paketi sanıl alınması ve sunucu içerisine web sitesinin kodlarının, görsellerinin ve ilgili dosyalarının yüklenmesi gerekir.

Sunucu ise bu bilgileri güvenli ortamda saklar. Ayrıca web sitesi internet ortamına açılarak, arama motorlarında görünün hale gelir. Sitenin URL adresine giriş sağlayan ziyaretçilerde bu etkileşime katılarak, bilgilere sunucu üzerinden erişim sağlarlar.

Sunucular Hangi İşletim Sistemini Kullanır?

Birçok işlemi aynı anda yerine getirebilme ve istemci ihtiyaçlarına yüksek oranda cevap verebilme yeteneğine sahiptirler. Sunucuların kullandığı işletim sistemleri de, müşteri ihtiyaçlarına göre gelişme gösterir. Gelişmiş alt yapıya sahip olan sunucular, Windows Server, Linux, Unix gibi yaygın işletim sistemlerini kullanabileceği gibi, IBM AIX ve Solaris gibi işletim sistemlerini de kullanabilirler.

Sunucu Türleri Nelerdir?

Sunucu türleri kullanım alanlarına göre farklılık gösterir. Bunlar, fiziksel sunucular, web sunucusu, veri tabanı sunucusu, dosya sunucusu, e-posta sunucusu, VPN sunucusu, terminal sunucusu, oyun sunucusu, EDGE sunucusu, FTP sunucusu medya sunucusu, uygulama sunucusu şeklinde sıralanabilir.

E-ticaret için oluşturduğunuz bir web sitesi için performanslı bir sunucu tercihinde bulunacaksanız, dosyaların paylaşımı ve depolanmasına olarak tanıyan, uzak masaüstü bağlantılarının sağlayan, e-posta ve veritabanlarını barındıran bir sunucu paketini tercih etmelisiniz.

Can't find the information you are looking for?

Create a Support Ticket
Did you find it useful?
(210 times viewed / 0 people found it helpful)
Top